Helena Elshout

Helena Elshout brengt ERF in première in Museumtheater

Op zaterdag 20 januari gaat de voorstelling ERF van Helena Elshout in première in het Museumtheater in Sint-Niklaas. Theatermaker Helena Elshout beleefde haar 'coming of age' in Sint-Niklaas. Haar eerste kus gaf ze op de scène van de stadsschouwburg bij het schooltoneel. Het was de stad waar ook haar beide ouders opgroeiden en elkaar kusten in de coulissen van het Reinaertspel. Haar grootvader zette zijn schouders onder meer onder het recreatieoord De Ster. Na zijn dood werd er een zaal in het stadsmuseum STeM naar hem vernoemd.
Social media sharing

Wanneer Elshout zelf moeder wordt, confronteert haar dat met de betekenis van erfenis. Ze onderzoekt haar erfenissen in een poging generationele pijn te helen. ERF is het eerste deel van een vierluik. In ERF duikt ze in haar genetische bagage. Voor de borstkankergenen die ze erft, bestaat er binnen de medisch begeleide voortplanting een procedure om deze erfenis uit te selecteren. Maar wat met de erfenissen waar geen labo voor bestaat? En wat wil je dan doorgeven aan de volgende generatie?

In de volgende drie delen onderzoekt Elshout haar financiële en somatische verleden, verdiept ze zich in de koloniale geschiedenis van haar familie en treedt ze in de voetsporen van haar artistieke en queer voorvaders en -moeders.

Helena Elshout legt tijdens de week van 15 januari in het Museumtheater de laatste hand aan ERF. Op zaterdag 20 januari om 20 uur gaat de voorstelling daar in première. Nadien volgt een nabespreking met dramaturg Kopano Maroga.

Info en tickets: www.ccsint-niklaas.be 03 778 33 66 of info@sint-niklaas.be.

Is generated
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen