Neerkouter

Hervestiging AZ Nikolaas op Neerkouter

Het stadsbestuur heeft op maandag 17 augustus 2020 de locatie voor de hervestiging van AZ Nikolaas definitief vastgelegd. Het nieuwe ziekenhuis zal opgetrokken worden op de Neerkouter, gelegen tussen N41, Heimolenstraat, Smisstraat en de hoogspanningslijn. De streefdatum voor de ingebruikname van de nieuwbouw blijft 2027.
Social media sharing

Bij de opstart van het dossier in 2013 werd initieel vertrokken vanuit de locatie Neerkouter, op basis van een vergelijkend onderzoek. Er werden ook al stappen gezet om het project op deze locatie voor te bereiden, onder meer de goedkeuring van een masterplan. 

In 2019 werden, na diverse inspraakinitiatieven en adviezen, mogelijke bijkomende alternatieve locaties onderzocht. Daarbij werd uiteindelijk ook De Winningen, gelegen tussen N41, Arnhoutstraat, Valk, Potaardestraat en Botermelkstraat, weerhouden. 

Uit bijkomend onderzoek blijkt nu dat de mogelijke effecten (o.a. milieu, mobiliteit, geluid, luchtkwaliteit) van de vestiging van het nieuwe ziekenhuis op de beide locaties, grotendeels vergelijkbaar zijn. Daarom heeft het stadsbestuur nu definitief gekozen voor Neerkouter. 

Uiteraard worden de bewoners stap voor stap betrokken bij het verdere traject, onder meer naar aanleiding van de opmaak van het ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ter voorbereiding van de bouw van het nieuwe ziekenhuis.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen