Stadsgesprek

Het stadsgesprek: samen beleid maken

Het stadsbestuur wil voortaan van buiten naar binnen werken. Nieuw beleid maken we samen met de inwoners. Dat is de inzet van het stadsgesprek, een nieuw en structureel participatieproject. Het eerste initiatief is een brede bevraging van de inwoners, gekoppeld aan vijf overlegtafels op verschillende locaties.
Social media sharing

Vanuit de inwoners 

Het stadsgesprek vertrekt vanuit de kracht, interesse en energie van de inwoners. Voortaan wil het stadsbestuur de inwoners actief, systematisch en structureel betrekken bij het beleid.

Daarom wordt het stadsgesprek gelanceerd met een brede bevraging bij de inwoners over wat zij belangrijk vinden voor de stad van morgen. Deze bevraging staat online op www.sint-niklaas.be/stadsgesprek en maakt ook deel uit van een infobrochure, die begin april bus-aan-bus bedeeld wordt.

Op basis van het resultaat van de enquête worden thema’s afgebakend voor open overlegtafels met de inwoners. Iedereen is welkom. Inschrijven kan ook via de webpagina en de brochure.  

 • Donderdag 25 april – 19.30 tot 21.30 uur - stadhuis
 • Dinsdag 7 mei – 19.30 tot 21.30 uur – De Droomballon, Nieuwkerken
 • Zaterdag 11 mei – 10.30 tot 12.30 uur – kasteel Walburg
 • Zaterdag 18 mei – 14.30 tot 16.30 uur – parochiezaal, Sinaai
 • Donderdag 23 mei – 19.30 tot 21.30 uur – De Klavers, Belsele
   
  De deelnemers overleggen in kleine groepjes, onder leiding van een moderator, over een aantal specifieke thema’s. Die thema’s kunnen bij elke open overlegtafel verschillend zijn, afhankelijk van de interesses van de aanwezigen.
    
  Voor alle Sint-Niklazenaren
   
  Het stadsbestuur wil zoveel mogelijk inwoners betrekken bij de bevraging en zet dan ook een brede campagne op rond het stadsgesprek. Blikvanger is de oproep van Sean Dhondt en de stadsmodellen aan de inwoners om een plaats in te nemen aan de gesprekstafel.
   
  In april gaan heel wat stadsmedewerkers op pad met de bevraging, op straat, in de vereniging, het buurtlokaal, bij ontmoetingen en evenementen. Het is de ambitie om met dit project iedereen mee te krijgen. Het stadsbestuur nodigt de inwoners dan ook uitdrukkelijk uit om actief deel te nemen aan het stadsgesprek.
    
  Samen maken we de stad van morgen
   
  In het beleidsprogramma 2019-2024 omschrijft het stadsbestuur tien grote uitdagingen voor de komende zes jaar. Hoe we die uitdagingen precies gaan aanpakken, willen wij bepalen in overleg met de inwoners. Dat gebeurt een eerste keer tijdens de open overlegtafels.
   
  Terwijl de open overlegtafels lopen, legt het stadsbestuur het beleidsprogramma ook voor aan advies- en dorpsraden, met de vraag om tegen 31 mei 2019 een advies uit te brengen.
   
  In september zal het stadsbestuur keuzes maken over wat wordt meegenomen en waar we de komende zes jaar concreet werk van maken. Maar het stadsgesprek gaat door. Bij het uitwerken van acties en projecten, zal het stadsbestuur de bewoners actief blijven betrekken.
    
  Meer informatie
   
  De bevraging met toelichting is te vinden op www.sint-niklaas.be/stadsgesprek.
  Extra infobrochures en het beleidsprogramma zijn te verkrijgen aan de infobalie van het stadhuis en het welzijnshuis en in de deelgemeentehuizen.
   
  Deze documenten worden ook gratis toegestuurd. Aanvragen kan via e-mail: communicatie@sint-niklaas.be of telefonisch: 03 778 30 00.
   
   
   
   
   
   
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen