Hey daar

Hey Daar-kaart in de brievenbus helpt jeugd

Zoveel mogelijk jongeren die recht hebben op een kansenpas ook een kansenpas bezorgen. Dat is het opzet van de campagne Hey Daar, die volgende week door het stadsbestuur van Sint-Niklaas vanuit het welzijnshuis wordt gelanceerd.
Social media sharing

De actie van het team maatschappelijke activering van de cluster welzijn kadert helemaal in één van de krachtlijnen van het beleidsprogramma van het stadsbestuur, om de inwoners van Sint-Niklaas nog meer bewust te maken van de dienstverlening waarop ze een beroep kunnen doen, en waarop ze recht hebben.

Vaststelling is dat heel wat jongeren hoewel ze er recht op hebben hun kansenpas begin dit jaar niet kwamen afhalen in het welzijnshuis. Wellicht zijn ze niet op de hoogte van de specifieke voordelen van een kansenpas voor jongeren, en onbekend is onbemind. Een tweede oorzaak is mogelijk drempelvrees voor de administratieve afhandeling, wat helemaal niet nodig is.

In totaal hebben in Sint-Niklaas 15.140 inwoners recht op een kansenpas, waarvan 1.819 tussen 16 en 26 jaar. 

De campagne Hey Daar richt zich specifiek op die laatste groep. Bij alle jongeren tussen 16 en 21 jaar die recht hebben op een kansenpas valt in de loop van de maand september een Hey Daar-kaart in de brievenbus. In een tweede fase krijgen alle jongeren tussen 22 en 26 jaar zo’n kaart thuisgestuurd. Met de Hey Daar-kaart als voucher en hun identiteitskaart kunnen ze in het welzijnshuis hun kansenpas meteen afhalen.

Bij het afhalen van hun kansenpas krijgen ze ook een goodiebag met daarin onder meer een siniscoopticket, een ticket voor de schouwburg of een andere culturele voorstelling, een etentje in het sociaal restaurant De Variant, aangevuld met tal van infobrochures over de voordelen van een kansenpas voor jongeren. 

Die sterk vereenvoudigde procedure is een eerste stap naar een nagenoeg automatische rechtentoekenning waarnaar het stadsbestuur op termijn streeft. Het is intussen de tweede inhaalbeweging om zoveel mogelijk inwoners die er recht op hebben hun kansenpas te bezorgen.

Vanuit het welzijnshuis vond begin dit jaar met succes al een eerste belangrijke inhaalbeweging plaats van 2.500 kansenpashouders in 2018 naar 5.861 afgeleverd in 2019, ook al door een vereenvoudiging van de procedure voor het aanvragen en het afleveren van een kansenpas.

Voor de campagne Hey Daar rekenen we nu ook op de media. Via de media willen we nog voor de kaart in de brievenbus valt de jeugd van Sint-Niklaas hiervoor warm maken. Gekoppeld aan de communicatie via de stedelijke website en de sociale media van de stad Sint-Niklaas, beoogt die mediamix een zo efficiënt mogelijke return.

 

Voordelen van een kansenpas

Zoals bekend vormt de kansenpas een belangrijke hefboom tegen sociale uitsluiting, en laat die inwoners met een laag inkomen toe te participeren aan de samenleving en vrijetijdsbesteding in Sint-Niklaas.

Met de kansenpas krijg je een fikse korting op inkomgelden, abonnementen, cursussen, en activiteiten van en in de stad. Via het Rap-op-Stap-kantoor in het welzijnshuis kan je goedkoop een vakantie boeken, een weekendje weg of een daguitstap maken. Je kan er tickets aan voordelige prijs kopen voor concerten, een festival of een ander evenement.

Met een kansenpas kan je in het welzijnshuis ook een attest vrijetijdsparticipatie krijgen. Met zo’n attest betaal je slechts 20 procent van het lidmaatschap van een sport- jeugd- of cultuurvereniging. Er is ook een financiële tussenkomst voorzien van 80 procent voor het materiaal en de sportuitrusting aan een maximumbedrag van 80 EUR.

 

Recht op een kansenpas

Elke inwoner van Sint-Niklaas met een verhoogde tegemoetkoming bij de mutualiteit, heeft recht op een kansenpas. Ook mensen met een leefloon, mensen die in schuldbemiddeling zijn en mensen met een hoge schuldenlast hebben recht op die kansenpas.

 

Afhalen van een kansenpas

Wie nog geen kansenpas heeft en denkt daar recht op te hebben, kan altijd terecht in het welzijnshuis van Sint-Niklaas. Aan de balie gaan ze dat met jouw identiteitskaart snel na. Je kan de kansenpas en die van al jouw gezinsleden meteen meenemen. Breng daarvoor zeker ook de identiteitskaarten van al je gezinsleden mee.

 

 

Info

Saavik Gevers

welzijnswerker

welzijnshuis, Abingdonstraat 99, Sint-Niklaas

0478 639 244

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen