Hey Daar-kaart helpt gezinnen aan kansenpas.

Zoveel mogelijk jonge gezinnen met en zonder kinderen die recht hebben op een kansenpas ook een kansenpas bezorgen. Dat is het opzet van de intussen tweede campagne Hey Daar uit Sint-Niklaas. Bij alle jonge gezinnen die recht hebben op een kansenpas valt vanaf begin maart zo’n Hey Daar-kaart in de brievenbus. Met die voucher en hun identiteitskaart kunnen ze in het welzijnshuis hun kansenpas en die voor alle gezinsleden direct afhalen.
Social media sharing

Stad verlaagt pro-actief financiële drempel naar vrije tijd

De kansenpasactie van de dienst maatschappelijke activering van de stad is een belangrijk onderdeel van één van de krachtlijnen van het beleidsprogramma. Het stadsbestuur wil alle inwoners van Sint-Niklaas bewust maken van de dienstverlening waarop ze recht hebben. Het is een schoolvoorbeeld van ‘Iedereen Mee’, voor een warme stad waar elke burger gelijke kansen heeft.

Vaststelling is dat heel wat jonge gezinnen - hoewel ze er recht op hebben - hun kansenpas begin dit jaar niet kwamen afhalen in het welzijnshuis. Wellicht zijn ze niet op de hoogte van de specifieke voordelen van een kansenpas, en onbekend is onbemind.

In totaal hebben in Sint-Niklaas 15.140 inwoners recht op een kansenpas, waarvan 1.291 tussen 26 en 35 jaar.  De campagne Hey Daar richt zich dit jaar specifiek op die laatste groep. Bij alle jonge gezinnen die recht hebben op een kansenpas valt vanaf begin maart een Hey Daar-kaart in de brievenbus. Met die voucher en hun identiteitskaart kunnen ze in het welzijnshuis hun kansenpas en die voor alle gezinsleden aan de balie afhalen.

Bij het afhalen van hun kansenpas krijgen ze ook een hippe tote bag met daarin onder meer een een ticket voor de schouwburg of een andere culturele voorstelling of museumbezoek, een etentje of afhaalbon in het sociaal restaurant De Variant, een trendy brooddoos…  aangevuld met tal van infobrochures over de voordelen van een kansenpas. 

Die sterk vereenvoudigde procedure is een eerste stap naar een nagenoeg automatische rechtentoekenning waarnaar het stadsbestuur op termijn streeft. Het is intussen de tweede inhaalbeweging om zoveel mogelijk inwoners die er recht op hebben hun kansenpas te bezorgen. Eerder kregen 1.819 jongeren tussen 16 en 26 jaar op die manier een uitnodiging om hun kansenpas af te halen.  

Pro-actief verlaagt het stadsbestuur met de Hey Daar-kaart financieel de drempel naar vrije tijd. Zoals bekend vormt de kansenpas immers een belangrijke hefboom tegen sociale uitsluiting, en laat die inwoners met een laag inkomen toe te participeren aan de samenleving en de vrijetijdsbesteding in Sint-Niklaas.

Je krijgt met een kansenpas een fikse korting op inkomgelden, abonnementen, cursussen, en activiteiten van en in de stad. Via het Rap-op-Stap-kantoor in het welzijnshuis kan je goedkoop een vakantie boeken, een weekendje weg of een daguitstap maken. Je kan er tickets aan voordelige prijs kopen voor concerten, een festival of een ander evenement.

Je kan ook een attest vrijetijdsparticipatie krijgen. Met zo’n attest betaal je slechts 20 procent van het lidmaatschap van een sport- jeugd- of cultuurvereniging. Er is ook een financiële tussenkomst voorzien van 80 procent voor het materiaal en de sportuitrusting aan een maximumbedrag van 80 EUR.

Recht op een kansenpas

Elke inwoner van Sint-Niklaas met een verhoogde tegemoetkoming bij de mutualiteit,  heeft recht op een kansenpas. Ook mensen met een leefloon, mensen die in schuldbemiddeling zijn en mensen met een hoge schuldenlast hebben recht op die pas.

Afhalen van een kansenpas

Wie nog geen kansenpas heeft en denkt daar recht op te hebben, kan altijd terecht in het welzijnshuis van Sint-Niklaas. Aan de balie gaan ze dat op basis van de identiteitskaart snel na. Je kan de kansenpas en die van alle gezinsleden meteen meenemen. Daarvoor is ook de identiteitskaarten van alle gezinsleden meebrengen noodzakelijk.  Voor het afhalen van de kansenpas moet je vooraf geen afspraak maken. Respecteer wel de coronamaatregelen.

Meer info

Saavik Gevers

welzijnswerker

welzijnshuis, Abingdonstraat 99, Sint-Niklaas

0478 639 244

saavik.gevers@sint-niklaas.be

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen