derde editie Jongerenbegroting van start

"Inzetten op klimaat, want dat is onze toekomst": derde editie Jongerenbegroting van start met 'OK Toekomst' als thema

Zestig jongeren uit twaalf secundaire scholen hebben de derde editie van de Jongerenbegroting op gang geschoten. Zij zijn ‘De Begroters’, de vertegenwoordigers van een jonge generatie Sint-Niklazenaren, die met een budget van 20.000 EUR aan de slag mogen gaan. Ze hebben acht concrete voorstellen uitgewerkt die bijdragen aan een duurzame 'OK Toekomst' voor Sint-Niklaas. Op 11 mei komen de jongeren samen in het stadhuis en beslissen ze hoe ze ‘hun’ 20.000 EUR zullen inzetten.
Social media sharing

Een uniek participatietraject, dat is de Jongerenbegroting in Sint-Niklaas. Die is intussen al aan de derde editie toe. Jongeren gaan met elkaar in interactie om zélf te beslissen wat ze met een budget van 20.000 EUR willen doen. Op die manier kozen ze de voorbije twee jaar voor een radioproject rond mentale gezondheid vanuit het Overkophuis en een pop-up chillplek in de Reinaert Galerij, die in februari de deuren opende. De Jongerenbegroting heeft dus letterlijk impact op hun leefwereld. 

Bij deze derde editie buigen de jongeren zich over ideeën om het duurzame verhaal van Sint-Niklaas te versterken, om bij te dragen aan een 'OK Toekomst'. Dat gebeurde deze week met een eerste samenkomst in Het Binnenwerk. Ze kortten hun uitgebreid verlanglijstje in tot acht concrete voorstellen, die ze vervolgens presenteerden aan de burgemeester en de betrokken schepenen. 

derde editie Jongerenbegroting van start

Natuur en milieu
'OK Toekomst' is niet toevallig het thema dit jaar. Tijdens het belevingsonderzoek 'Baas in Sint-Niklaas' stond natuur en milieu in de top 3. Er waren ook de klimaatprotesten die heel wat losmaakten bij jongeren, met zowel argumenten pro als contra. 
De stad bundelt onder het label 'OK Toekomst' alle projecten die Sint-Niklaas klaarmaken voor een gezonde en duurzame toekomst. Samen met burgers, dus ook en zeker met jongeren, willen we acties opzetten. En de jongerenbegroting is daar het perfecte instrument voor.  

Lokale host
Jelle Mels, bekend van Tiktok en nieuwanker bij Karrewiet (Ketnet), neemt de jongeren een hele dag mee op sleeptouw als host van de dag. Jelle groeide op in Sint-Niklaas en woont hier nog steeds, dus hij is perfect geplaatst om mee te denken over een duurzame toekomst voor de stad. 

derde editie Jongerenbegroting van start

De voorstellen 
De jongeren hebben nu acht voorstellen uitgewerkt om op verder te bouwen. In mei zullen ze een keuze maken. Drie voorstellen gaan over vergroening en ontharding van het Stationsplein en twee over het omtoveren van het Sint-Nicolaasplein tot een gezellige, groene uitgaansplek. Daarnaast is er nog een voorstel dat inzet op een bewustzijnscampagne rond hergebruik en de organisatie van een tweedehandsmarkt. Tot slot hadden nog twee groepen het idee om een pand in de Stationsstraat een herbestemming te geven: de ene groep wil een ecohuis inrichten met workshops en lessen rond duurzaamheid, de andere groep wil inzetten op een recycleplek waar ‘rommel’ tot iets nieuws wordt herwerkt. 

► De acht voorstellen: 
- Een bewustzijnscampagne en een tweedehandsmarkt om spullen een tweede leden te geven 
- Vergroenen van het Stationsplein
- Het Sint-Nicolaasplein aantrekkelijker maken als groene ontmoetingsplek met een ruilmarkt (als het groene zusje van de Grote Markt) 
- Inrichten van een ecohuis in de Stationsstraat, als ecologisch voorbeeld met geveltuinen en met workshops over zonnepanelen, regenwaterrecuperatie... 
- Een groene uitgaanszone op het Sint-Nicolaasplein en een nieuwe bestemming van de kerk
- Een groene chillplek op het Stationsplein
- Vergroenen van het Stationsplein
- Een rommelkot: van jouw rommel iets nieuws maken! 

Feedback van andere jongeren
Over deze acht voorstellen kunnen nu uiteraard ook andere jongeren hun mening geven. De feedbackronde start na de paasvakantie en loopt tot 3 mei. Op 11 mei komen de 60 Begroters voor een tweede keer samen, dan in het stadhuis van Sint-Niklaas. Daar beslissen ze hoe ze ‘hun’ 20.000 EUR zullen inzetten. 

Info: stadsmedewerker Tim De Brabander, 03 778 35 12 - 0486 05 02 49 

derde editie Jongerenbegroting van start
derde editie Jongerenbegroting van start
derde editie Jongerenbegroting van start
derde editie Jongerenbegroting van start
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen