
De stad wil de stem van jongeren horen én daadwerkelijk iets voor hen in gang zetten. Dat doet het voor het tweede opeenvolgende jaar met een Jongerenbegroting. Sint-Niklaas is de eerste en tot nu toe ook enige stad in ons land die op deze manier jongeren actief betrekt én een budget aanreikt om hun zelfgekozen doel te verwezenlijken.
Beslissing
Op donderdag 19 mei beslisten de jongeren waarin zij ‘hun’ 20.000 euro zullen investeren. De voorstellen? Een indoor chillplek, een pop-up groene, gezellige outdoor chillplek, een jeugdpark waar sport en ontmoeting centraal staan, een app met alle info voor en door jongeren of meer lunchplekken in de stad. En daarover werd gestemd, in de gemeenteraadszaal in het stadhuis.
Het winnende voorstel dat donderdag uit de stembus kwam, is de indoor chillplek!
(lees verder onder de foto)

Uniek traject
55 jongeren worden betrokken in het hele traject van de Jongerenbegroting. Zij zijn als het ware de afvaardiging van een hele generatie Sint-Niklase jongeren. De stad koos voor het principe van loting om de 55 jongeren aan te duiden. In elf secundaire scholen werden telkens 5 jongeren geloot om een zo divers mogelijke groep samen te stellen, met tieners uit alle schoolrichtingen, van houtbewerking, humane wetenschappen en haartooi tot talen, logistiek en wetenschappen.
In maart kregen die 55 jongeren een ‘golden ticket’. Participatie is een recht, geen plicht. Gelote jongeren konden zelf nog kiezen of ze effectief wilden meedoen. Enkele jongeren leverden hun golden ticket terug in, waarna andere scholieren werden geloot. Uiteindelijk werd de definitieve groep van 55 gevormd, of de ‘Begroters’.
Eind april kwamen de Begroters een eerste keer samen om na te denken over hun vrije tijd in Sint-Niklaas, om hun ideeën vorm te geven. Maarten Goethals van Alter Today en Sander Vandenhende, ook radiomaker bij Studio Brussel, namen de jongeren op sleeptouw. In groepen gingen ze met elkaar in gesprek, om acht voorstellen te selecteren.
Begin mei werden die acht voorstellen gelanceerd, waarop meer dan 1.300 reacties binnenkwamen van andere jongeren.
En vandaag, op 19 mei, kiezen ze als jonge generatie Sint-Niklazenaren waar ze samen hun schouders onder zetten, op de plek die symbool staat voor de lokale democratie, de gemeenteraadszaal in het stadhuis.
En nu? Graag co-creatie!
Wat is er nog sterker dan jongeren die beslissen over 20.000 euro? Dat ze meewerken om het gekozen voorstel te realiseren! De stad droomt er dan ook van dat jongeren nog een verder engagement opnemen. Niet alleen de 55 Begroters, maar ook anderen jongeren worden uitgenodigd om het idee mee te verwezenlijken. Wie interesse heeft, vindt alle info op Instagram JongSintNiklaas.

5.128 Bicky Burgers?
Met 20.000 euro kan je 5.128 Bicky Burgers kopen. Toch verkiezen de Begroters met veel overtuiging om te investeren in duurzame oplossingen. De jongeren kwamen met realistische voorstellen over de brug en zien dit experiment niet als een ‘droomfabriek’ waarbij alles uit kan komen.
De stad voelt de betrokkenheid en bereidheid van jongeren om mee na te denken over het lokale beleid. Ze hebben een duidelijke mening en het is een enorme meerwaarde om hen rechtstreeks in contact te brengen met beleidsmakers en de stadsdiensten. Zelf ervaren jongeren het als een grote meerwaarde dat er naar hen wordt geluisterd en dat de stad hen ernstig neemt. "Jongeren liggen wel wakker van politiek, als je hen echte inspraak geeft met impact op het beleid", stelt schepen voor Jeugd Bart De Bruyne vast.
Ook voor scholen is deze Jongerenbegroting een grote opportuniteit, om te werken aan actief burgerschap en participatie. Jongeren leren hun mening formuleren en hoe ze kunnen deelnemen aan besluitvorming. Daarnaast maken ze op deze manier ook kennis met lokale politiek en beleid.
Meer informatie:
Laura Van de Vyver, Team jeugd, 03 778 35 13, 0486 38 14 32


