klimaat

Klimaatmenu voor scholen

Het thema klimaat is hot. Ook voor scholen neemt dit thema een belangrijke plaats in in de leerplandoelstellingen en vakoverschrijdende eindtermen. De stad wil anticiperen op deze tendens en de scholen ontzorgen door een klimaatmenu doorheen het schooljaar aan te bieden, met als apotheose een klimaatweek in de week van 27 tot 30 april 2020.
Social media sharing

Met het klimaatmenu kunnen scholen à la carte een werking rond het thema klimaat aan de leerlingen aanbieden. Door de stad werden alle partners bevraagd rond hun aanbod. Al deze input werd gebundeld en opgenomen in een klimaatmenu dat in oktober naar alle scholen verspreid wordt. De scholen kunnen op eigen initiatief deze partners contacteren.

Het klimaatmenu bevat de thema’s klimaateducatie, duurzame voeding, afval en mobiliteit.

 

Klimaatweek van 27 tot 30 april 2020

De apotheose van verschillende activiteiten rond klimaat tijdens het schooljaar vormt de klimaatweek vanaf 27 april. In deze week worden scholen gestimuleerd om dit thema extra in de kijker te zetten.

De stad geeft al een voorzet met een hele reeks activiteiten die opgesomd worden op www.klimaatweek2020.be.

Voor het basisonderwijs werden volgende voorstellingen gepland:

Trimuztache ‘Doe Dan Iets’ op 27-04-2020 van 10 tot 11 uur.

Deze totaalbeleving voor kinderen van 10-12 jaar toont op originele wijze de probleemstelling rond de klimaatverandering.
 

Guinelli ‘Ecomagie’ op 30-04-2020 van 10 tot 11 uur en 14 tot 15 uur.

Via de goochelshow ‘EcoMagie’ informeren wij de leerlingen van het 1ste tot het 6de leerjaar op een magische manier over de mogelijkheden alsook de voordelen van afvalpreventie en energiebesparing.

Voor het secundair onderwijs werden volgende lezingen gepland:

 • Pieter Boussemaere ‘Eerste hulp bij klimaatverwarring’ op 27-04-2020 van 13.30 tot 15.45 uur.

   Aan de hand van zes vragen brengt ‘Eerste hulp bij klimaatverwarring’ je de essentie van de klimaatkwestie bij. Ontdek hoe warm/koud het vroeger was en waarom de huidige opwarming uitzonderlijk is. Ontdek waarom onderwijs rond de klimaatopwarming een dringende noodzaak is. Ontdek wat ons de komende jaren te wachten staat en leer het klimaatakkoord van Parijs op een correcte manier in te schatten. Dezelfde avond spreekt Pieter Boussemaere in de Bib de ouders van de leerlingen aan met de lezing ‘10 klimaatacties die werken’ op 27-04-2020 van 19.30 tot 22 uur.
   

  Leo Van Broeck, Vlaams Bouwmeester, ‘Plannen voor plaats’ op 28-04-2020 van 10.30-12 uur

  Of Hoe de Vlaamse Bouwmeester ruimte wil maken voor mens en natuur. Vlaams Bouwmeester Leo Van Broeck neemt ons mee op een tocht langs Vlaamse wegen, dorpen en steden, op zoek naar vernieuwende ruimtelijke projecten en frisse ideeën over de inrichting van onze leefomgeving.

   

  Koen Meirlaen, op 29-04-2020 van 9 tot 10 uur en van 10.45 tot 11.45 uur

  Koen Meirlaen, leerkracht aardrijkskunde en klimaatexpert, vertelt in een boeiende lezing over zijn avonturen in Antarctica. Aan de hand van prachtig beeldmateriaal vertelt hij over de onderzoeken, over het klimaatverhaal, over de onbeschrijflijk mooie natuur en overleven in de extreme koude! Welke uitdagingen staan ons te wachten en hoe gaan we om met deze klimaatverandering? Koen Meirlaen vertelt het ons aan de hand van uniek foto- en videomateriaal over de klimaatonderzoeken in Antarctica.

   

  Universiteit Antwerpen en Scientists4climate op 30-04-2020 van 10.30 tot 12 uur en van 13.30 tot 15 uur
   

  Naar aanleiding van het actuele klimaatdebat lieten duizenden wetenschappers van diverse universiteiten en instellingen zich overduidelijk horen: er is snel actie nodig. Tijdens deze klimaatles komen klimaatwetenschappers van scientists4climate aan het woord om met feiten de puntjes op de i te zetten in het klimaatdebat. Dit debat wordt geleid door professor Ivan Janssens van het Global Change Ecology Centre van de Universiteit Antwerpen.

   

Autoloze schooldag op woensdag 29 april 2020

Inzetten op verkeersleefbare en -veilige schoolomgevingen is een speerpunt binnen het mobiliteitsbeleid van de stad. Hoe minder auto’s er zijn in de schoolomgeving des te leuker het wordt om naar school te stappen of trappen. De stad ondersteunt het stapsgewijs door de schoolroutes aan te pakken en heeft recentelijk een schoolroutekaart opgemaakt met de meest veilige routes naar school.

De stad wil dit net zoals de voorbije twee jaren ondersteunen door de inrichting van autovrije zones in of rondom de schoolingang toe te staan (indien het uiteraard verkeerstechnisch kan). Meer info omtrent de schoolstraten volgt nog in het voorjaar.

Aan de scholen wordt daarom gevraagd woensdag 29 april 2020 reeds in te schrijven als autoloze schooldag en acties te ontwikkelen om deze dag tot een succes te maken!

 

Picknick Plein Public op donderdag 30 april 2020

Net zoals de autoloze schooldag vindt de Picknick Plein Public voor de derde keer plaats in Sint-Niklaas. Alle leerlingen en leerkrachten van het secundair worden uitgenodigd om te lunchen in het stadspark. Met het picknickpakket tonen we dat een lekkere maaltijd met minder voedselverspilling en afval, en eerlijke en betaalbare producten, haalbaar is. Tegelijk worden de leerlingen inhoudelijk uitgedaagd door een interactieve animatieploeg om meer te weten te komen over ecologische, sociale en economische duurzaamheid.
De leerlingen van de 3e graad kunnen een duurzaam picknickpakket bestellen. De leerlingen van de 1e en 2e graad nodigen we uit om met een eigen duurzame picknick af te zakken naar het park of een eigen picknick te organiseren op de school.
Meer info: http://www.picknickpleinpublic.be
Picknick Plein Publiek Sint-Niklaas is een initiatief van Broederlijk Delen, Oxfam-Wereldwinkels Sint-Niklaas, Solidagro, Welzijnszorg en Stad Sint-Niklaas.

 

OPROEP Affiche wedstrijd

De klimaatweek moet mooi in beeld gebracht worden met een affiche. Hiervoor zijn we op zoek naar dé afbeelding/foto/collage/tekening ... binnen het thema klimaat. Inzendingen van zowel het basis- als het secundair onderwijs zijn welkom!
De winnende afbeelding zal worden gebruikt voor de 3 affiches (Autoloze schooldag, Picknick Plein Public en Klimaatweek) en overal in de stad en op onze scholen te zien zijn.
Bezorg je inzending ten laatste op 25 oktober 2019 aan:

Evelien Cruyplandt, energiecoach Sint-Niklase scholen, Plezantstraat 135, 9100 Sint-Niklaas (Scholengemeenschap) of via evelien.cruyplandt@energiecoachsintniklaas.be.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen