Korte ketentafel

Korte Ketentafel. Voeding gemaakt en gesmaakt door leerlingen

De korte ketentafel, de naam verklapt het idee al een beetje. We zetten in op korte keten en we eten deze gezellig aan tafel op. Een korte keten is een toeleveringsketen met een beperkt aantal marktdeelnemers die zich inzetten voor nauwe geografische, economische en sociale betrekkingen tussen voedselproducenten, verwerkers en consumenten. Met de korte ketentafel is deze toeleveringsketen zeer kort. Zo is de voeding gemaakt en gesmaakt door leerlingen.
Social media sharing

Lokale voedselstrategie
De korte ketentafel is een actie die voortvloeit uit het traject van de opmaak van de lokale voedselstrategie op maat van Sint-Niklaas. Uit het traject blijkt dat jeugd terug voeling moet krijgen met ons voedsel. Van waar komt het, wie heeft het gemaakt, is het seizoensgebonden en wat is de impact van onze consumptie op onze planeet en lichaam. Met de korte ketentafel zetten we in op volgende klimaatdoelstellingen: lokale voedselstrategie, duurzame mobiliteit en stad als voorbeeld.

Samenwerkingsverband
De korte ketentafel is een initiatief van stad Sint-Niklaas en werkt hiervoor samen met de Broederschool Biotechnische en Sport, energiecoaches, leraren en leerlingen.

Start smaakvol het nieuwe jaar
In totaal hebben 12 klassen van verschillende scholen ingeschreven om mee deel te nemen aan de korte ketentafel. De klassen gaan aan de slag met verse producten gemaakt en samengesteld door de leerlingen van Broederschool Biotechnische en sport. De pakketten worden opgehaald en afgeleverd door middel van een duurzaam transportmiddel. Voor de eerste editie kiezen we er voor om de pakketten met de bakfiets te bezorgen. De leerlingen gaan samen met de leerkracht aan de slag om volgende gerechten te bereiden: pompoenpreparé, bietenhummus en een wortelspread. Een kant en klaar duurzaam en educatief lespakket kan gegeven worden tijdens de bereiding van de gerechten. Het idee is om de korte ketentafel voorjaar 2021 te herhalen.

Meer info
Voor vragen kan u terecht bij één van de energiecoaches van de stad Sint-Niklaas via elise.schaumont@energiecoachsintniklaas.be

 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen