'Kroonmolen aan Zet'

'Kroonmolen aan Zet' volop in beweging: 'luisterende oren' gaan op pad in stadswijk

Het unieke wijktraject 'Kroonmolen aan Zet' bevindt zich momenteel in een cruciale fase. Enkele tientallen vrijwilligers zijn op pad als 'luisterende oren' om de verhalen van 400 à 500 bewoners van de Kroonmolenwijk op te tekenen. 'Kroonmolen aan Zet' gaat voor een bruisende stadswijk, waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, waar ze de handen in elkaar slaan en samen voor sfeer zorgen.
Social media sharing

'Samen wijk maken', dat is wat er momenteel gebeurt in de Kroonmolenwijk. Die bijzondere stadswijk bestaat uit de Westerbuurt, Castrobuurt en Hazewind. Het is een stadsdeel met veel eigenheid en karakter, maar ook met een aantal kwetsbaarheden en uitdagingen. Tegelijk is het een wijk waar heel wat leeft en beweegt, in heel uiteenlopende sectoren, zoals buurtwerk, onderwijs, gezondheidszorg en vluchtelingenwerk.
Genoeg redenen voor de stad om de komende jaren extra in te zetten op deze wijk, om het samenleven te bevorderen, om er een écht sfeervolle plek in deze stad van te maken. "We werken hier aan een warme, zorgzame Kroonmolenwijk, waar bewoners elkaar kennen, waar men zich goed voelt, waar iedereen aan zet is”, klinkt het bij schepen voor Participatie Bart De Bruyne en Seppe Van Bogaert van het stadsteam participatie.

Kroonmolen Luistert
Het vernieuwend participatieproject 'Kroonmolen aan Zet' kreeg van de Vlaamse overheid een subsidie van 580.000 EUR. Daarmee gaat de stad tot eind 2025 aan de slag in deze wijk. Dat gebeurt in een aantal fases. Na ‘Kroonmolen Onderzoekt’, ‘Kroonmolen in Beeld’ en ‘Kroonmolen Droomt’ is nu de vierde fase aan de gang, 'Kroonmolen Luistert', waarbij vrijwilligers de verhalen van een hele reeks bewoners optekenen. Bedoeling is om enkele honderden interviews af te nemen. "We vertrekken vanuit de verhalen en ervaringen van de wijkbewoners. Door naar heel veel inwoners te luisteren, krijgen we zicht op wat er leeft en hoe mensen het dagelijkse leven in deze wijk beleven. Zo verzamelen we informatie over zaken die vaak moeilijker te meten zijn met gewone vragenlijsten."

'Kroonmolen aan Zet'

Luisterende oren
Om op zoek te gaan naar wat er echt leeft, zijn een dertigtal 'luisterende oren' opgeleid. Zij zijn getraind in het creëren van de juiste sfeer, het toepassen van gesprekstechnieken en het stellen van de juiste vragen, om bruikbare informatie te verkrijgen. Die groep 'luisterende oren' is een mix van vrijwilligers uit de wijk en de stad én professionelen die in de wijk actief zijn, bijvoorbeeld medewerkers van Familiehulp. Zij combineren tijdelijk hun zorgende taken met een functie als luisterend oor.

Patronen herkennen
Gespecialiseerde software haalt patronen uit de vele gesprekken. Door het samenspel van de verhalen en patronen krijgt dit participatief traject vorm en inhoud. Het biedt een unieke inkijk in hoe wijkbewoners de buurt écht beleven. De combinatie van verhalen en data brengt bovendien informatie naar boven die in reguliere onderzoeken vaak onder de radar blijft.
Betekenisvolle grondthema's worden in een volgende fase verder in groep besproken en ontleed. Vanuit die nieuwe inzichten worden dan doelstellingen geformuleerd of actiepunten ontwikkeld, die verder richting zullen geven aan 'Kroonmolenwijk aan Zet'. "Werken met verhalen werkt verbindend. Deze methodiek leert mensen met elkaar praten en naar elkaar luisteren in een gemeenschappelijke taal. Het creëert dynamieken en het zorgt voor continuïteit, ook na afloop van dit grootschalig luisteronderzoek."

Info
www.sint-niklaas.be/kroonmolenaanzet en www.kroonmolenaanzet.be // Seppe Van Bogaert, team participatie, kroonmolen@sint-niklaas.be 

'Kroonmolenwijk aan Zet'
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen