De Nacht

Kunstenfestival De Nacht klaar voor 24 uur spektakel: "Ongeziene klank- en beeldmarathon, een explosie van performances"

Komend weekend pakken het Cultuurcentrum, d’Academie Beeld, d’Academie Podium en de Bib van Sint-Niklaas uit met ‘De Nacht’, een 24 uur durend kunstenfestival. De vierde editie van deze heuse klank- en beeldmarathon staat in het teken van ‘dichter’, want na corona willen we allemaal weer dichter bij elkaar zijn. De Nacht vindt plaats van zaterdag 12 uur tot zondag 12 uur, een nachtje door, met meer dan honderd performances, optredens, expo’s, dans en nog heel wat meer.
Social media sharing

De zon zien ondergaan én weer opkomen, vanuit de gebouwen van de academies en de stadsschouwburg, dat is dit weekend mogelijk tijdens De Nacht. Want 24 uur lang duurt dit bijzondere kunstenfestival. Er staan meer dan honderd activiteiten gepland, van performance, beeldende kunst, dans, theater, muziek en woord tot film. “Het is een ongeziene klank- en beeldmarathon, een explosie van performances", klinkt het.  
Voor deze vierde editie van De Nacht slaan het Cultuurcentrum, d’Academie Beeld, d’Academie Podium en de Bib van Sint-Niklaas de handen in elkaar. De aftrap wordt gegeven op zaterdag 28 januari om 12 uur. Vanaf dat moment kunnen kunstliefhebbers van alle leeftijden 24 uur lang kijken, luisteren, genieten en deelnemen aan meer dan 100 performances die doorlopend plaatsvinden over de gehele site.

 Sinds 2016
De Nacht ontstond als een gek idee van een aantal leerkrachten om 24 uur lang te tekenen. Al snel vroeg d’Academie Beeld de buren van d'Academie Podium erbij, om mee te werken aan dit idee. En zo ontstond het eerste evenement waarbij tekenen, optredens en vooral de participatie van de bezoekers centraal stonden.
In 2018 vond de tweede editie plaats, met het CC Sint-Niklaas als nieuwe partner. Terwijl d’Academies samenwerken met leerkrachten en leerlingen, betrekt het CC professionele kunstenaars. Er wordt gekozen om te werken rond een gemeenschappelijk en ruim thema, waarbinnen elke partner zijn ding kan doen.
Het is intussen van 2020 geleden dat De Nacht nog kon plaatsvinden door corona. Toen waren er maar liefst 5.000 bezoekers in die 24 uur.
Bij deze vierde editie wordt De Nacht nog een stukje groter, met nu ook de VTS-site erbij.

 24 uur
De activiteiten gaan 24 uur door. Alleen tussen 4 uur en 8 uur zondagochtend wordt het ietsje kalmer op De Nacht. Vermoeidheid? Voor leerkrachten en leerlingen is er een oplossing. Zij kunnen slapen in de academiegebouwen.

De Nacht

Een greep uit het aanbod

* Kelly & Tims relatiebureau - Kelly en Tim loodsen bezoekers 24 uur door het broeiende programma van de Nacht! Kelly als ervaringsgericht verbindingsexperte en Tim als relationeel therapeut stellen vol trots hun nieuwe relatiebureau voor. Op zoek naar een nieuw lief, vriend of maatje? Je vult het vriendenboek in, krijgt een snelcursus, en gaat op speeddate. Want: ‘Een dag niet geconnecteerd is een dag niet geleefd!’ 

* De Uitbraak - Op zaterdag 28 januari kan je De Uitbraak ontdekken met 'Zeven demonen, zeven dozen'. In deze multidisciplinaire opvoering worden de songs van Maanzaad afgewisseld met teksten van Lies Van Gasse, dit alles tegen een scenografie van Klaas Borms. 

* Kunstig – Heel uiteenlopende ateliers van d’Academie Beeld en d'Academie Podium gaan aan de slag. Zeker een eyecatcher is het initiatief van de jeugdateliers van Nieuwkerken en de beeldhouwklas en schrijfklas van Sint-Niklaas, die werken met eetbare kunstwerken. Zij zijn al een tijdje bezig met het onderzoek naar vormen, het maken van mallen en het proeven van de kwaliteit van chocolade. Niet alleen mooi, maar dus ook heel lekker.

* De Nachtkrant - Een die hard redactie van uitgeslapen reporters, wakkere illustratoren en frisse fotografen werkt aan een heuse krant die zondagochtend vers gedrukt bij het ontbijt klaarligt.

* 24 uur expomarathon - Elk uur een nieuwe expo, tentoonstellen tot we er bij neer vallen, met doorlopend vernissages, finissages en straffe kunstwerken.

* Een vlucht uit Oekraïne - Expo van een zeer lang boek, een leporello van 10 meter lang uit het beeldatelier van Sinaai!

* Foxie op stap - Een écht vossenbeeld uit de opera ‘Foxie’ gespot op de site! Wie spoort hem op? 

* Onder de sterren - Laat je gedachten varen onder de sterrenhemel en droom weg... De Annex wordt omgetoverd in een sterrenhemel.

* Lekker eten in de Paul Snoekstraat - Dat wordt de plek om te smullen, met Marokkaanse specialiteiten (van Koezina), fingerlicking burgers (van Butcher’s Food) en vegetarische lekkernijen (van Viva Vega), zaterdag vanaf 18 uur.

Praktisch
De Nacht begint op zaterdag 28 januari om 12 uur en eindigt op zondag 29 januari om 12 uur. Het event vindt plaats in de gebouwen van de academies en het Cultuurcentrum, in de Hofstraat 13, Boonhemstraat 1, Paul Snoekstraat 1 en in het Vakschoolhof. Het kunstenfestival is volledig gratis.

  Info: www.ontdeksintniklaas.be/nl/denacht

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen