Kunstwerk 'TRAHIABLAUTA' van Nick Ervinck  krijgt prominente plaats op Grote Markt

Kunstwerk 'TRAHIABLAUTA' van Nick Ervinck krijgt prominente plaats op Grote Markt

Het stadhuis van Sint-Niklaas heeft een indrukwekkende nieuwe blikvanger voor de deur. 'TRAHIABLAUTA', een monumentale sculptuur ontworpen door de befaamde kunstenaar Nick Ervinck, wordt onthuld ter ere van de 50ste verjaardag van de vzw ‘Kunst in de Stad’. Dit opmerkelijke kunstwerk symboliseert verheffing, optimisme en verbinding. Het belichaamt en weerspiegelt de dynamiek van deze stad.
Social media sharing

Met de nieuwe sculptuur van Nick Ervinck op de Grote Markt zet ‘Kunst in de Stad’ haar vijftigste verjaardag op een bijzondere manier in de kijker. In die vijf decennia is er een rijk en gevarieerd kunstpatrimonium opgebouwd in het Sint-Niklase straatbeeld. En daar komt nu een imposant werk bij, een echte eyecatcher, vlak voor de nieuwe vleugel van het stadhuis, van de hand van de gerenommeerde kunstenaar Nick Ervinck.

Een opwindend beeld is het, dat refereert aan opstijgen, verheffing, optimisme, schoonheid en dynamiek, reikhalzend en verlangend naar de hemel en naar de ballons waar Sint-Niklaas internationaal bekend voor staat. Het beeld evoceert een opstijgende werveling, een opwaartse beweging naar hogere sferen.

TRAHIABLAUTA’ is het derde deel van een artistiek project van ‘Kunst in de Stad’, in opdracht van de stad. Het begon met 'Gravinnen Johanna en Margaretha' van Frans Heirbaut in 2017, gevolgd door 'Ageless Love' van prinses Delphine van Saksen Coburg in 2020. Elk van deze sculpturen heeft zijn eigen thema en symboliek. 'Gravinnen Johanna en Margaretha' benadrukt vergankelijkheid, terwijl 'Ageless Love' solidariteit en liefde viert.
Nick Ervinck's 'TRAHIABLAUTA' is het derde artistieke project, bij de 50ste verjaardag van Kunst in de Stad. Het is verbindend, betekenisvol en inspirerend, zeker in deze bewogen tijden.

Kunstwerk 'TRAHIABLAUTA' van Nick Ervinck  krijgt prominente plaats op Grote Markt

Unieke beeldtaal
Nick Ervinck is een internationaal gerenommeerde kunstenaar met een unieke beeldtaal. Hij creëert een dialoog tussen ambacht en technologie en tussen het virtuele en het fysieke. De organische, vloeibare vormen in tal van werken van Nick Ervinck zijn onder meer gebaseerd op de ‘BLOB-architectuur’, een stijl waarbij de buitenkant van een gebouw gekenmerkt wordt door grillige vormen, of ‘blobs’. “‘Mijn werk verbeeldt hoe ik de wereld ervaar in al haar chaotische schoonheid, grenzeloze grootsheid en poëtische charme.” De beelden van Nick Ervinck worden niet alleen gekenmerkt door vloeiende en organische lijnen. Van wezenlijk belang zijn ook de holten, de gaten, de ‘negatieve ruimten’. Dit laat de kijker toe dwars doorheen het beeld te kijken. De hemel en de omgeving maken deel uit van de sculptuur.

Weerspiegeling
Het kunstwerk 'TRAHIABLAUTA' weerspiegelt de omgeving en creëert speelse vervormingen, waarbij de beweging van mensen en ballonnen in de stad op een unieke manier wordt vastgelegd. Deze sculptuur is een eerbetoon aan de kracht van verstrengeling, verwijzend naar liefde en verbondenheid. Ervinck geeft aan al zijn werken originele titels. Het zijn anagrammen, maar ze kunnen niet worden omgevormd tot woorden. “Mijn werken krijgen unieke namen omdat ik er een unieke eigen wereld mee wil creëren”, stelt hij.
Nick Ervinck, geboren in 1981, heeft al een hele reeks prijzen en onderscheidingen ontvangen. Zijn werk is te zien in musea en privécollecties over de hele wereld, van China tot de Verenigde Staten.

Mini-expo
Het nieuwe werk bevindt zich vlak naast de nieuwe vleugel van het stadhuis, aan het toeristisch infopunt. Daar loopt meteen ook een tijdelijke mini-expo met verscheidene werken uit Nick Ervincks BLOB-serie.

Kunstwerk 'TRAHIABLAUTA' van Nick Ervinck  krijgt prominente plaats op Grote Markt
Kunstwerk 'TRAHIABLAUTA' van Nick Ervinck  krijgt prominente plaats op Grote Markt
Kunstwerk 'TRAHIABLAUTA' van Nick Ervinck  krijgt prominente plaats op Grote Markt
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen