Literair festival Archipel neemt twee dagen lang Paterskerk in

Literair festival Archipel neemt twee dagen lang Paterskerk in

Op zaterdag 28 en zondag 29 oktober vindt in de Paterskerk in Sint-Niklaas het literaire festival Archipel plaats. Stel je vooral géén stoffige tweedaagse met lang uitgesponnen voorleessessies voor. Het wordt literatuur én rock 'n roll, met topauteurs uit Vlaanderen en Nederland, bloggers, rappers en performers, muzikanten van de bovenste plank, beslagen moderatoren en een dartele curator. Niet alleen de naam van het festival herbergt een verwijzing naar Paul Snoek, ook het thema van deze Archipel-editie verwijst rechtstreeks naar de roemruchte Wase dichter. ‘Maar zwarte sneeuw is er in overvloed’ is de slagzin waarrond curator en auteur Kristien De Wolf het programma heeft opgebouwd, met levenslust als centrale thema.
Social media sharing

Het literaire festival bestaat al meer dan twintig jaar. Het kreeg de naam 'Archipel', naar de debuutbundel van Paul Snoek. Deze keer is Kristien De Wolf de curator. Ze nam die opdracht vol levenslust aan, maar schuwt de dualiteit niet. Het resultaat is een mooi en veelzijdig literair programma, een draaiboek voor twee dagen woordelijke begeerte en letterkundige genegenheid, met literatuur in functie van hedendaagse beleving en veel ruimte voor inspiratie. Er is kwaliteit in alle richtingen en in heel wat genres.

Alles vindt plaats in de Paterskerk in de Truweelstraat 138, een historisch gebouw dat een nieuwe toekomst omarmt. De Paterskerk biedt plaats aan 150 gasten. Drankjes en hapjes worden geserveerd door de Foyer. Boekhandel t Oneindige Verhaal staat er met een boekenstand.

Programma
Verwacht je aan voordrachten en monologen, interviews en muziek, van filosofie tot poëzie, van slam tot flamenco en nog veel meer. Want wat te denken van de wellevenskunst volgens Geerten Meijsing, wanderlust met Cyriel Buysse en Michiel Hendryckx, schrijflust in de handen van literaire bloggers, de branie van Gaea Schoeters, lust en leed van Gerard Reve en Jef Rademakers, de dartelheid van Joke Van Leeuwen, Lieselot De Wilde op draaiorgel, de flamenco van Myrddin en Imre De Cauter tot de onvoorspelbaarheid van cellist Benjamin Glorieux. 'Een festival als een levenselixir', kortom.

Zaterdag 28 oktober:
12 uur: Nelle De Maeyer – improvisatietheater
13 uur: Gaea Schoeters – een licht hart in donkere tijden
14 uur: Kristien De Wolf in gesprek met Yves Petry
15.30 uur: Myrddin en Imre De Cauter - Zwaluwe
16.30 uur: Rika Ponnet in gesprek met Joke J. Hermsen
18 uur: Sofie Verraest – ’t Land  is ’t land niet: Café The Bolero
20.30 uur: Slam-jam met Benjamin Glorieux, Loeke Vanhoutteghem, Arvid Viaene, Bart Vereecke

Zondag 29 oktober
10.30 uur: Joke van Leeuwen - Lieselot De Wilde
12 uur: Literair bloggen met Dirk Van Boxem, Joke Vander Laenen, Jo Komkommer
13 uur: Twiggy Bossuyt – voordracht uit het werk van Caro Van Thuyne
14 uur: Dirk Leyman in gesprek met Geerten Meijsing
15.30 uur: Michiel Hendryckx over Cyriel Buysse en het verlangen naar Frankrijk
16.30 uur: Christophe Vekeman in gesprek met Jef Rademakers: Reve is leven!
18 uur: Fikry El Azzouzi - Tom Kestens

Archipel
“Literatuur is niet dood, het is volop in transformatie, in beweging"
Curator Kristien De Wolf

Over curator Kristien De Wolf
Verwaarloosde olijfgaarden, Ford Mustangs van voor 1986, Johny Cash en Steve McQueen, verse kruiden en Orval, God en Zarathustra, Vivien Leigh, spreeuwenwolken en bittere sla, Bach en hiphop, Gerard Reve en Andy Warhol, … Auteur Kristien De Wolf houdt van vele dingen. Net als een glas, zo ook liever het leven: vol. En zo ook haar debuut, Rotgeluk, een verhalenbundel vol zoekende mensen die met veel ironie en mededogen een onderkomen krijgen in een glasheldere taal. Ook in haar roman Ava Miller en ik wordt gezocht en hoog ingezet en oogst ze lof voor haar stijl en psychologische karaktertekeningen. Een zoektocht naar identiteit, naar een eigen verhaal, vormt de uitdaging van haar meest recente roman Regensoldaten. In 2024 verschijnt haar nieuwe boek Mooie Jo.
Kristien groeide op het Onze-Lieve-Vrouwplein in Sint-Niklaas op en woont nu in Zele. Met haar tomeloze dadendrang en ongebreideld enthousiasme is zij de perfecte match met Archipel. "Kristien was twee jaar geleden als auteur aanwezig op Archipel, toen Christophe Vekeman curator was. Ze kwam echter niet zomaar even een uurtje haar ding doen. Ze bleef twee dagen lang. Ze was meteen ook de meest enthousiaste bezoeker!", klinkt het bij de Bib van Sint-Niklaas. "Haar grote goesting inspireerde ons om haar nu als curator te engageren. Kristien is auteur, kent het literaire veld, heeft waardevolle connecties, kan haar enthousiasme overbrengen én heeft een heel mooie band met het Waasland."

Zwarte sneeuw en levenslust
Een literair festival vorm en inhoud geven, daar had Kristien De Wolf vooral véél zin in. "Het is een avontuur, een creatieve opportuniteit zonder limieten. Ik ben aan de slag gegaan met de gedichten van Paul Snoek als inspiratiebron. Ik werd getroffen door de zin 'Maar zwarte sneeuw is er in overvloed', uit het gedicht 'Wat je nog niet wist'. Levenslust zit altijd in mij, maar het leven toont zich onvermijdelijk ook in donkere tinten. 'Maar zwarte sneeuw is er in overvloed' is daarom de slagzin, levenslust is het centrale thema. Het biedt een opening om ook meer nieuwe literaire vormen een podium te gunnen, zoals slam poetry of bloggen. We willen immers een zo gevarieerd mogelijk publiek bereiken. Jongeren lezen minder poëzie, maar kíjken nu meer naar poëzie. Het is heel verrijkend om ook dat te brengen. Want literatuur is niet dood, het is volop in transformatie, in beweging. Daar staan we voor open!"

Expo: Gelukkig moet het ergste nog komen
Nog tot 29 oktober loopt in de Bib op het Hendrik Heymanplein ook een expo van en door de curator van Archipel 2023, Kristien De Wolf. Over kinder- en jeugdjaren van dagboeken en opstellen, toneelstukken en zangtalent, leeshonger en een langzaam rijpende schrijflust onder lange zomers. Gelukkig moet het ergste nog komen toont het wordingsproces van een schrijfster: van twijfel tot ambitie, van kladversies tot boek, van zwart-wit tot polychroom foto’s, van Reve tot de bijbel, van Wase velden tot Spaanse hoogvlaktes. 

►► Archipel, 28 en 29 oktober, Paterskerk, Sint-Niklaas
Het volledige programma: https://sint-niklaas.bibliotheek.be/archipel2023
Tickets: www.ccsint-niklaas.be  

www.facebook.com/Archipelfestival
www.instagram.com/archipel_literair_festival/

Archipel
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen