lokale contactopspoorder

Lokale contactopsporing COVID-19-Sint-Niklaas zoekt vrijwilligers

Het stadsbestuur van Sint-Niklaas kijkt uit naar vrijwilligers die als contactopspoorders zullen worden ingeschakeld bij het identificeren, bevragen en adviseren van burgers die positief werden getest op COVID-19. Die vrijwilligers vormen een belangrijke versterking voor het lokale contactopsporingsteam van de stad. Dit team zal naast opsporing ook steun bieden aan burgers die het coronavirus opliepen en ziek thuis zijn.
Social media sharing

Snel en efficiënt mogelijk besmette personen in kaart brengen

De grote stijging van het aantal coronagevallen zet onze zorg, economie en onderwijs zwaar onder druk. En een belangrijk instrument om die crisis aan te pakken is contactopsporing. Omdat de centrale contactopsporing door de stijging van het aantal besmettingen ondersteuning nodig heeft, start de stad Sint-Niklaas met lokale contactopsporing. Doel ervan is op een snelle en efficiënte manier mogelijk besmette burgers in kaart te brengen, na en door hun contact met personen die positief testten op COVID-19.

Zo’n contactopspoorder voert 3 verschillende gesprekken. Een eerste gesprek is het zogenaamde indexgesprek, waarbij een lijst wordt opgesteld met de contactpersonen van de bevraagde. In een tweede contactgesprek wordt getracht het risico op een mogelijk besmetting te bepalen. In een derde vervolggesprek wordt nagegaan hoe de situatie evolueert. De contactopspoorder verzekert tegelijk ook de administratieve opvolging door het invoeren van al die verkregen data. 

Communicatieve en sociale vaardigheden

Als vrijwilliger bij het team lokale contactopsporing moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je bereid zijn op afgesproken uren en dagen minstens een halve dag in de week te werken.

Je genoot bij voorkeur een opleiding hoger onderwijs in de zorg of in de sociale of maatschappelijke sector. Of je beschikt over een aangetoonde affiniteit met die sectoren in combinatie met ervaring in het voeren van gesprekken. 

Belangrijk is verder vloeiend Nederlands spreken met als pluspunt het beheersen van nog andere talen als  Engels, Frans, Turks, Arabisch, Pools,…  Je beschikt ook over uitstekende luister- en communicatievaardigheden, een goed leervermogen en je bent vertrouwd met ICT-tools . 

Tegenover al die voorwaarden engageert het stadsbestuur zich tot vrijwilligerswerk met een grote maatschappelijke impact, een startopleiding en een onkostenvergoeding. Wie als vrijwilliger wil meewerken aan de lokale contactopsporing COVID-19-Sint-Niklaas kan contact opnemen met Lotte Verbeke op telefoonnummer 0470 18 25 78 of via e-mail contactopsporing@sint-niklaas.be

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen