Lokale Politie Sint-Niklaas boekt mooie resultaten met drugsactieplan

Lokale Politie Sint-Niklaas boekt mooie resultaten met drugsactieplan

Lokale Politie Sint-Niklaas heeft het voorbije jaar hard gewerkt om de lokale drugsmarkt te verstoren. Er werden specifieke acties georganiseerd om de overlast door drugsdealing snel en gericht aan te pakken. Deze acties hebben in combinatie met gerechtelijk onderzoek mooie resultaten opgeleverd. Dit alles kadert in de projectwerking van het zonaal veiligheidsplan 2020-2025.
Social media sharing

Drugsacties verhogen veiligheidsgevoel

Het voorbije jaar werden er 41 specifieke drugsacties georganiseerd die tot doel hadden drugsdealers te ontmoedigen Sint-Niklaas uit te kiezen als afzetgebied voor hun illegale goederen. Zo wordt het veiligheidsgevoel verhoogd op plaatsen die dealers gebruiken voor hun handel.

De politie werkt met zogenaamde hotspots in de stad: dit zijn locaties die extra focus vragen zoals de ruime omgeving van het station, de Witte Molen of de uitgaansbuurt. Daarnaast volgt de politie gekende drugsdealers van nabij op. De politie kiest voor een combinatie van zichtbare en niet-zichtbare acties: er worden observaties in burger georganiseerd, maar ook groots opgezette acties in het station met drugsdetectiehonden.

Drugsdealing wordt steeds professioneler, en dit fenomeen aanpakken vraagt dan ook samenwerking tussen verschillende diensten, maar ook met externe partners zoals de spoorwegpolitie en de Directie Hondensteun.

Deze acties hebben geleid tot 30 gerechtelijke arrestaties, waarvan er 20 personen onder aanhoudingsmandaat werden geplaatst door de onderzoeksrechter. Er vonden ook 6 bestuurlijke aanhoudingen plaats. Er werd 347. 355 euro in beslag genomen, verschillende voertuigen, diverse wapens en een aanzienlijke hoeveelheid verdovende middelen, waarvan heroïne, cocaïne en speed het grootste aandeel uitmaken.

Gerechtelijk onderzoek legt 7 cannabisplantages bloot

Door doorgedreven gerechtelijk onderzoek wordt de onderliggende organisatie van het drugsmilieu in kaart gebracht. Hierbij wordt opgemerkt dat het aantal heroïnedossiers stijgt en dat er een duidelijke link is met Antwerpen en Nederland, van waaruit de dealing wordt aangestuurd.

De 29 gerechtelijke onderzoeken hebben tot 41 arrestaties geleid, waarvan 12 dealers illegaal in het land verbleven. De meerderheid van deze dossiers waren langlopende onderzoeken naar heroïne- en cocaïnedealing, gevolgd door dossiers verkoop en invoer van cannabis en dealing van GHB en speed.

Er werden 7 professionele cannabisplantages opgerold, met betrokkenheid van 5 verschillende, criminele organisaties en de inbeslagname van 5.262 cannabisplanten.

De politie kreeg ook veel informatie binnen over drugs, vanuit verschillende bronnen. Met deze (nog) niet-concrete info, maakt ze informatierapporten op, die beschikbaar zijn voor de geïntegreerde politie. Afgelopen jaar ging dit over 196 Informatierapporten.

Drugscriminelen en hun crimineel vermogen

Afgelopen jaar (september 2020 t/m september 2021) werden er dus 71 arrestaties uitgevoerd, waarvan er 47 personen onder aanhoudingsmandaat werden geplaatst door de onderzoeksrechter. 19 andere verdachten werden geïdentificeerd. Er werd een crimineel vermogen berekend van minstens 4.629.280 euro.

In totaal zijn er in deze periode 315 processen-verbaal opgesteld, waarvan 61 pv’s voor drughandel, 248 pv’s voor drugsbezit en 6 pv’s voor drugsfabricatie (cannabisplantages). Opmerkelijk is dat het aandeel pv’s lachgas bijna een kwart uitmaakte van de pv’s drugsbezit.

Ook in het najaar van 2021 zet Lokale Politie Sint-Niklaas haar acties onverminderd voort om bij te dragen tot een veilige en leefbare stad.

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen