Fietsteam lokale politie Sint-Niklaas

Lokale politie Sint-Niklaas stelt fietsteam voor

Voortaan zal lokale politie Sint-Niklaas met de oprichting van een fietsteam ‘een versnelling hoger schakelen’ in het bestrijden van overlast en het verzekeren van toezicht. Het fietsteam bestaat uit 14 leden: 5 vrouwen en 9 mannen zullen dagelijks op mountainbikes patrouille rijden.
Social media sharing

Taken

Het fietsteam bestaat uit leden van de ‘Dringende politiehulp’ en biedt aanvulling en ondersteuning bij de dagelijkse werking van de interventiediensten. Het takenpakket van het fietsteam is zeer gevarieerd.
Het team gaat allerlei vormen van overlast tegen en doet preventief toezicht op openbare plaatsen. Dit gebeurt voornamelijk op locaties die minder toegankelijk zijn met de (politie)wagen of combi, zoals bijvoorbeeld voetgangerszones, speelpleinen, parken en wandelpaden.
Naast preventief toezicht, zal het fietsteam ‘een tandje bijsteken’ om onder meer ook de verkeersveiligheid en openbare orde te handhaven. Toezicht houden op het (fiets)verkeer, parkeeroverlast en verkeersdoorstroming, maar ook patrouilleren tijdens parkfeesten en in recreatiegebied De Ster, behoren tot hun takenpakket.

Win-win

Het oprichten van een fietsteam, is een ‘win-win’ voor lokale politie Sint-Niklaas. “Met de fiets kan de politie zich sneller en vlotter in het stadsverkeer begeven. Daarnaast is de politie op de fiets ook meer zichtbaar en makkelijker aanspreekbaar voor de bevolking”, zegt burgemeester Lieven Dehandschutter. “De verhoogde zichtbaarheid van politie op het terrein werkt ontradend. Ook de makkelijkere aanspreekbaarheid van politie op de fiets, zal het vertrouwen in onze diensten vergroten”, meent korpschef Gwen Merckx.

Het inruilen van de wagen voor de fiets voor verplaatsingen binnen de politiezone, geeft blijk van een milieuvriendelijk beleid. Bovendien biedt het fietsteam de kans aan politiemedewerkers om hun conditie op peil te houden.

Het fietsteam zal in het najaar bij de politieschool een aanvullende gespecialiseerde opleiding volgen van een week en krijgt, naast een opvallend uniform, ook speciaal uitgeruste mountainbikes ter beschikking.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen