Lokale politie Sint-Niklaas huis aan huis voor diefstalpreventieadvies

Lokale politie Sint-Niklaas valt met de deur in huis voor diefstalpreventieadvies

Zondag 24 februari 2019 stond lokale politie Sint-Niklaas voor de deur van verschillende inwoners van de Destelwijk. Onder het motto ‘samen werken aan veiligheid’ belde de politie tussen 11 en 14 uur aan bij 112 woningen voor een zogenaamd ‘speed-DPA’. Dit is DiefstalPreventieAdvies in sneltempo.
Social media sharing

Lokale politie Sint-Niklaas laat geen opening voor inbrekers

Tijdens de speed-DPA overliep de politie samen met de inwoners kort enkele aandachtspunten om inbrekers te weren en diefstal te voorkomen. Onder meer de toestand van sloten, ramen en deuren ontsnapten niet aan de aandacht.

“Woninginbraken komen helaas regelmatig voor” zegt diefstalpreventieadviseur Yves Vergauwen van lokale politie Sint-Niklaas. “We zetten alles op alles om het aantal woninginbraken terug te dringen en daders te vatten.” Onder andere deze aanpak resulteerde sinds 2015 in een dalende trend van het aantal woninginbraken. Politiezone Sint-Niklaas kent sinds 2015 (met 333 effectieve inbraken) een daling van 51% naar 161 effectieve inbraken in 2018. In 2017 vonden er 252 inbraken plaats. Ook pogingen tot inbraak zitten in dalende lijn: van 179 in 2015 naar 127 in 2017 en 95 in 2018.

De politie benadrukt dat het aanpakken van woninginbraken een kwestie is van ‘samen’ aan veiligheid te werken met de inwoners van politiezone Sint-Niklaas. Daarom blijft de politie inzetten op het sensibiliseren van burgers om hen aan te sporen preventieve maatregelen te nemen tegen inbraak en diefstal. Enkele tips:
- Sluit ramen en deuren steeds slotvast af, ook al ben je maar 'even' weg.
- Afwezig? Geef je woning een bewoonde indruk, bijvoorbeeld door middel van schrikverlichting of een tijdschakelaar. Vragen buren en kennissen om een oogje in het zeil te houden.
- Zet (brom)fietsen steeds op slot, zelfs in je eigen tuin of tuinhuis en laat je fiets(en) labelen.

Deur op de neus voor inbrekers: verhogen van alertheid bij burgers

“Ondanks de dalende trend, is elke inbraak er één te veel”, zegt burgemeester Lieven Dehandschutter. “Samen met de politie hopen we met deze acties niet alleen inwoners te sensibiliseren. We willen ook hun alertheid voor verdachte handelingen en personen verhogen en tegelijkertijd de drempel verlagen om hiervan onmiddellijk melding te doen via het nummer 101 (dringende politiehulp) of 03 760 65 00 (meldkamer lokale politie Sint-Niklaas)".

Samen werken aan veiligheid

Om de volledige kaart van diefstalpreventie te trekken, en in te spelen op de vele verzoeken van de Sint-Niklazenaren, organiseerde de politie tegelijkertijd ook een fietslabeling die op veel bijval kon rekenen. Op die manier wil lokale politie Sint-Niklaas, in samenwerking met haar inwoners, ook fietsdiefstallen een halt toeroepen. Het labelen van fietsen heeft een ontradend effect op fietsdieven, enerzijds en vergemakkelijkt het terugbezorgen van fietsen aan eigenaars, anderzijds. Zo kon politie Sint-Niklaas in 2018 41 van de 43 teruggevonden fietsen via gravering of het label terugbezorgen aan de eigenaar.

Wens je kosteloos diefstalpreventieadvies voor je woning of pand? Neem dan contact op met de diefstalpreventieadviseur van politie Sint-Niklaas. Deze komt na afspraak bij jou langs voor een uitgebreid en vrijblijvend advies op maat. Ook op basis van bouwplannen ontvang je tips om je woning inbraakwerend te maken. Je kan hiervoor terecht op het nummer 03 760 65 98 of per mail via yves.vergauwen@police.belgium.eu Ook op de sociale media en de website van politie Sint-Niklaas vind je, naast de werkwijze om gratis afwezigheidstoezicht en diefstalpreventieadvies aan te vragen, regelmatig tips om diefstal en inbraak te voorkomen.

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen