actiedag mondgezondheid

Meer dan 200 deelnemers op actiedag mondgezondheid: "Voor iedereen zo'n belangrijk thema"

Op woensdag 20 maart is het wereldwijd de 'Dag van de Mondgezondheid'. Dat laat de stad niet onopgemerkt passeren. Op dinsdag 19 maart was er in Het Binnenwerk een actiedag rond mondgezondheid voor scholen en welzijnsorganisaties, met meer dan tweehonderd deelnemers. In Sint-Niklaas blijft mondgezondheid het hele jaar door een belangrijk preventiethema.
Social media sharing

Uit een enquête van de stad en Logo Waasland in 2023 bleek dat scholen en welzijnsorganisaties aan de slag willen met het thema mondgezondheid. De meesten kennen echter de drie basisadviezen rond een gezonde mond niet en zijn op zoek naar manieren om dit thema in hun werking te integreren.  De actiedag in Het Binnenwerk in de Lindenstraat speelde hier op in en moest de betrokken organisaties en scholen inspireren. Het is een initiatief van de stad Sint-Niklaas in samenwerking met Logo Waasland en het Verbond van Vlaamse Tandartsen.

Van kinderen tot leerkrachten
Elke groep kreeg op een interactieve manier info over het belang van goed poetsen, minstens 1 keer per jaar naar de tandarts gaan en de impact van voedsel en drank op je gebit. Schepen voor Welzijn Sofie Heyrman: "In de voormiddag waren kinderen van het derde kleuterklas tot het derde leerjaar welkom. Met diverse materialen en methodieken zoals de 'Gezonde Mond'-koffer, een reuzememory en de 'Flos en Bros' doe-opdrachtjes leerden de kinderen én hun leerkrachten op een speelse manier over een gezonde mond en hoe die gezond te houden."

Impact op welzijn
Er was ook extra aandacht voor welzijnsorganisaties die werken met mensen in kansarmoede, mensen met een beperking of met mensen die anderstalig zijn, met onder meer heel wat klassen van Ligo Waas en Dender en deelnemers van Raakzaam, PZ Sint-Lucia en vzw A Rolling Stone. Schepen Sofie Heyrman: "Mondgezondheid is voor iedereen een belangrijk thema. Een slechte toestand van de mond heeft impact op de rest van je gezondheid en welzijn, tot zelfs je sociale contacten en de kans op werk." 

Elke deelnemer werd getrakteerd op een gezond hapje voor de tanden en kreeg een poetspakket met tandenborstel, tandpasta, zandloper en poetsinstructies mee naar huis.  

Is generated
actiedag mondgezondheid
actiedag mondgezondheid
actiedag mondgezondheid
actiedag mondgezondheid
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen