De Testkaravaan op de Grote Markt

Meer leerkrachten op de fiets: Testkaravaan houdt halt in Sint-Niklaas

Op maandag 6 maart passeerde de Testkaravaan van de provincie Oost-Vlaanderen met veel toeters en fietsbellen in Sint-Niklaas. Leerkrachten van enkele Sint-Niklase scholen krijgen daarmee de kans om gedurende drie weken een duurzaam vervoersmiddel gratis uit te testen.
Social media sharing

De Testkaravaan trekt al sinds 2018 door Oost-Vlaanderen. Het is een initiatief van de provincie om meer mensen op de fiets te krijgen. Deelnemers kunnen via de Testkaravaan drie weken lang een alternatief en duurzaam vervoermiddel gebruiken voor hun woon-werkverkeer. Waarom precies drie weken? Zolang blijkt het te duren om je een nieuwe vervoersgewoonte eigen te maken. En dat levert een mooi resultaat op. Liefst 81 procent van de testers blijkt na die drie weken immers overtuigd. 

Momenteel is het de beurt aan leerkrachten van een aantal Sint-Niklase scholen om drie weken lang hun auto aan de kant te laten. Een veertigtal leerkrachten van de Broederscholen en SJKS neemt deel aan de actie. Zij verplaatsen zich tot 24 maart duurzaam van en naar het werk. Een fijn moment om te testen, met de lente in aantocht. Maandag konden ze op de Grote Markt hun elektrische fiets, speed pedelec of elektrische bakfiets uittesten en oppikken, met een woordje uitleg erbij. 

Schepen voor Duurzaamheid Wout De Meester: "Als stad ondersteunen we dit initiatief. Het maakt mensen echt warm om hun verplaatsingsgewoontes duurzaam te veranderen. Ook leerkrachten kunnen op deze manier het goede voorbeeld geven door zich duurzaam van en naar school te verplaatsen." 

De Testkaravaan op de Grote Markt
De Testkaravaan op de Grote Markt
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen