Gemeenschapswachten voor het stadhuis in paars uniform

Meer paars op straat: team gemeenschapswachten pakt overlast aan

Sinds woensdag 1 februari is het team gemeenschapswachten in Sint-Niklaas sterk uitgebreid. De gemeenschapswachten zijn meer zichtbaar aanwezig zijn in het straatbeeld, ook in de deelgemeenten, om heel gericht allerlei overlastfenomenen aan te pakken.
Social media sharing

Op woensdag 1 februari nam de Maatschap Parkeren in opdracht van het stadsbestuur een heel aantal praktische taken rond het parkeren in de stad over. De vier parkeerwachters van de stad hebben daarom een nieuwe functie gekregen, als gemeenschapswacht. Zo versterken ze het huidige team en zullen er voortaan acht gemeenschapswachten actief zijn in de stad. Daar bovenop worden in de nabije toekomst nog extra gemeenschapswachten aangeworven, zodat het team twaalf personen zal tellen.  

Overlastfenomenen
Gemeenschapswachten sensibiliseren en informeren burgers en vormen de brug met de verschillende stedelijke diensten. Als laagdrempelig aanspreekpunt voor burgers in het herkenbare paarse uniform hebben gemeenschapswachten op het gebied van veiligheid en preventie een belangrijke functie met een uitgebreid takenpakket. Zo controleren ze in onze stad onder andere op sluikstort, straatmeubilair, signalisatie, achtergelaten fietsen, zichtbaarheid van huisnummers, verkeerd aangeboden afvalcontainers en de toestand van wegen, voet- en fietspaden. Ze bemensen de oversteekplaatsen rond de Grote Markt tijdens de donderdagse markt en de ochtend- en middagspits, en houden toezicht bij grote evenementen zoals de Vredefeesten of Steratlon. Aanvullend zorgen zij ook voor de distributie van folders, flyers en affiches voor stedelijke projecten of zorgen voor begeleiding bij huwelijken.  

GAS-boetes
Gemeenschapswacht-vaststellers hebben daarnaast ook de bevoegdheid om Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS) op te leggen. Zo kunnen ze overlast niet enkel melden, maar ook er ook onmiddellijk tegen optreden. Zo verhoogt de pakkans voor allerlei overlastfenomenen. Het stadsbestuur streeft er dan ook naar om met de inzet van extra gemeenschapswachten het veiligheidsgevoel van de burger te verhogen, én ervoor te zorgen dat onze stad voor iedereen een aangename plek blijft om te leven.  

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen