KOLAB wordt dé hotspot voor jongeren

Met KOLAB naar één centrale hotspot voor jongeren op Sint-Nicolaasplein

Ruimte voor ontmoeting, feest en ontspanning, voor podia en kunstwerkplaatsen, voor ateliers en jeugdwerk, op één centrale plek in de stadskern, daar gaat KOLAB voor op het Sint-Nicolaasplein. De verbouwingen voor deze ambitieuze en veelbelovende hotspot voor jongeren starten op vrijdag 28 april. Een hele waaier aan jeugdorganisaties zetten er hun schouders onder, met 'KOLAB' als nieuwe naam voor deze plek, die straks één identiteit zal uitdragen.
Social media sharing

KOLAB wordt dé plek in deze stad waar jongeren kunnen zoeken en vinden, met de focus op laagdrempelige ontmoeting, creativiteit en chillen. KOLAB biedt jongeren een plek waar ze kunnen deelnemen aan creatieve activiteiten, waar ze worden aangemoedigd om zélf hun creativiteit en inventiviteit te ontdekken en te ontwikkelen. Experimenteren, beleven en ontmoeten, dat wordt allemaal mogelijk op deze plek.

Huis vol kamers en labo's
De jeugdsite heeft momenteel heel wat ruimtes en plekken met verschillende functies. In opdracht van de stad ontwierp MAN architecten een gebouw op maat van open jeugdwerk. Een centrale gang verbindt het Sint-Nicolaasplein met de Puintuin. De gebouwen van JC Den Eglantier worden opengetrokken. Er wordt gewerkt met een centrale doorgang, binnen- en buitentrappen, veel glas, open ruimtes en besloten kamers, circulaire materialen en groenaanplantingen op de daken en de gevel.

De ingang van KOLAB komt in de tuin te liggen. De huidige instuifruimte van JC Den Eglantier wordt een fijne chillplek zonder centrale toog. De bar komt op de plaats waar vroeger café Den Denker zat, aan de kant van het Sint-Nicolaasplein. Op de plaats van de vroegere Filosoof worden ateliers en een keuken ingericht. De huidige fuifzaal zal dan weer verder worden uitgebouwd als polyvalente ruimte voor optredens en fuiven.

Op die manier wordt KOLAB als het ware een huis vol Kamers en Labo’s, een laagdrempelige ontmoetingsplaats, een open plek waar jongeren elkaar Ontmoeten en Samen Dingen Doen.
Schepen voor Jeugd Bart De Bruyne: “Het wordt een plek voor, door en met jongeren, waar je kan chillen, hangen, feesten en creëren. KOLAB is de langverwachte, geweldige hotspot waar jeugdcultuur en vrije tijd van jongeren centraal staan.”

Jeugdwerk
JC Den Eglantier stuurt de werking aan en is dé gangmaker voor het jeugdwerk in KOLAB. Het jeugdcentrum wordt het hart van KOLAB en blijft een ontmoetingsplaats en creatieve broedplek. De vrijwilligers zijn de drijvende kracht achter de instuif en de artistieke ateliers. Jongeren kunnen hier experimenteren, leren, ervaring opbouwen en groeien, door te participeren en te proberen. De jeugdwerkers op hun beurt stimuleren experiment, talent en burgerschap.

Bij KOLAB gaan jongeren verder aan de slag met projecten als Puintuin (creatieve zomerbar), Com.Af (samen koken), Expart (artistiek ondernemen), Stuifkot (resident dj’s) en De Nest (concertwerking). Er blijven ook lokalen voor jeugdwerkpartners als Scouts & Gidsen Vlaanderen, Gouwhuis Karree en JOS vzw. En ook De Rockstal, Groeilap, Uit de Marge en Refu-interim hebben hier een uitvalsbasis.

Terras op Sint-Nicolaasplein
De stad en de eigenaars investeren 1,4 miljoen EUR in deze nieuwe jongereninsfrastructuur. De verbouwingen starten vandaag, vrijdag 28 april, en duren ongeveer een jaar. Algemene Bouwwerken Steven Kegels en Algemene Schrijnwerken Gunther Boons voeren de eerste fase van de werken uit.
De werking van JC Den Eglantier blijft gegarandeerd gedurende deze periode. Meer zelfs, deze zomer zal er voor het eerst in jaren nog eens een jeugdhuisterras staan op het Sint-Nicolaasplein. Daarnaast is er ook de chillplek in de Reinaert Galerij waar jongeren terecht kunnen.

Info:
Jeugdwerk Ondersteunen in Sint-Niklaas (JOS vzw), www.jos.be // Schepen voor Jeugd Bart De Bruyne: 0474 37 71 93

KOLAB wordt dé hotspot voor jongeren
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen