'Iedereen Mee' mural door Artoon

Muurschildering 'Iedereen Mee' reikt hand van diversiteit en inclusie naar inwoner en bezoeker

Met de mural 'Iedereen Mee' van de Antwerpse kunstenaar Artoon op de Vitaz-ziekenhuisgevel in de Lodewijk De Meesterstraat brengt de stad samenhorigheid en gelijkheid in het straatbeeld. Twee handen van verschillende huidskleur grijpen door een betonnen wand elkaar. De kleurrijke achtergrond verwijst naar het omarmen van alle culturen, naar inclusie en diversiteit, naar een stad waar iedereen er is voor elkaar en gelijke kansen heeft.
Social media sharing

De street art op de betonnen zijgevel van het ziekenhuis Vitaz maakt zichtbaar dat Sint-Niklaas er wil zijn voor alle inwoners en bouwt aan een stad waar iedereen mee is en zich thuis voelt, groot of klein, jong of oud, arm of rijk, ongeacht herkomst, overtuiging, geaardheid, levensbeschouwing, fysieke of psychische mogelijkheden.

Beeldend kunstenaar en muralist Artoon, pseudoniem voor Toon van Ishoven, creëerde een trompe-l’oeil opening in de betonnen wand, een schildertechniek waarbij een optische illusie wordt verwezenlijkt en zijn muurschildering de aanwezigheid van een gat in de muur suggereert.

De twee handen van verschillende huiskleur die door de wand elkaar grijpen, reiken ook naar de hand van de toeschouwer, van de passant. Ze symboliseren Sint-Niklaas als een stad die de hand uitstrekt naar iedereen, om erbij te zijn en erbij te horen, als een stad om met alle Sint- Niklazenaren met de boodschap 'Iedereen Mee' aan de slag te gaan.

'Ik hou van die dynamische werking die street art losmaakt’, zegt kunstenaar Toon van Ishoven. ‘Het gaat om de bewogenheid en de gedrevenheid tussen kunstenaar en toeschouwer, om kwalitatief werk dat een buurt extra leven en dynamiek geeft en de verbeelding aanspreekt van de mens in de straat.’

Artoon combineert acryl en spuitbussenverf en maakt murals in een realistische schilderstijl. Zijn stijl word gekenmerkt door een combinatie van originele concepten, met trompe-l'oeil elementen en uitgekiende composities die het werk extra diepte geven. Zeer dikwijls worden in zijn kunstwerk de elementen van de architectuur of de vorm van de muur verwerkt.

‘Ik hou van praatjes met bewoners tussen het schilderen door, van geïnspireerd worden door de eigenheid van een bepaald gebouw of muuroppervlak’, vertelt hij. Zijn muurschildering is het blijvend en zichtbaar sluitstuk van het eerste festival 'Iedereen Mee', dat in juni in Sint-Niklaas plaatsvond, met als thema’s verbondenheid en gelijkheid. Het ziekenhuis Vitaz bood als partner van dit festival de mogelijkheid om de mural te realiseren op één van zijn muren en zet samen met de stad daarmee ook gezondheid en zorg voor iedereen op de agenda.

Ook inclusie en diversiteit zitten in het DNA van Vitaz, zowel naar medewerkers, patiënten en bezoekers. ‘Wij zijn een pluralistisch ziekenhuis voor onze patiënten en bezoekers. We benaderen iedereen gelijkwaardig en maken ruimte voor hun verschillende achtergronden’, zegt directeur Organisatie en Personeel Karlien Van de Velde. ‘Dat vertaalt zich ook naar de medewerkers. Bij de aanwerving hechten we groot belang aan gelijke kansen. Kwaliteiten zijn voor ons belangrijker dan leeftijd, geslacht, geaardheid, beperking, etnische afkomst of nationaliteit.’

► Kunstenaar: Toon Van Ishoven - Artoon
► Muur: Vitaz 
► Partners: Stad Sint-Niklaas, ING Finanza Waas, Springvis Foundation, Van Hoecke nv, Dullaert & Partners
Coördinatie: Bart Warnier - Wham Office
► Foto's: Dylan Van der Jeught

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen