Muziekclub 't Ey

Muziekclub ‘t Ey is cultureel ambassadeur 2022-2023

De cultureel ambassadeur van de stad Sint-Niklaas wordt jaarlijks verkozen en verbindt zich ertoe de stedelijke ambities rond democratie, diversiteit, duurzaamheid en dienstverlening mee te helpen realiseren. De cultureel ambassadeur wil ook bijdragen om de gemeenschapsvorming te versterken en de stadsfierheid uit te dragen.
Een deskundige jury boog zich over een indrukwekkende lijst van genomineerden voor het cultureel ambassadeurschap 2022-2023. De keuze van de jury viel in consensus op Muziekclub ’t Ey. Hierna volgt een samenvatting van het juryverslag.
Social media sharing

Muziekclub ’t Ey zag het levenslicht in 1992, toen ze enige tijd als ’t Eynde door het leven ging. In het jaar van zijn dertigste verjaardag bekroont de jury deze warme muziekclub met de titel van cultureel ambassadeur van Sint-Niklaas. Een titel die hen om heel diverse redenen, volledig rechtmatig toekomt.

Als cultureel ambassadeur straal je kwaliteit en degelijkheid uit. In ’t Ey komt door ook een onmiskenbaar internationaal gouden randje rond. ’t Ey bewaart zijn gastvrij podium voor artiesten uit binnen- en buitenland die kwetsbare en akoestische muziek brengen. De kleine club uit Belsele is groot in naam en faam en een vaste waarde op menig toerschema van folkbands allerhande.

Dat de pandemie onze culturele sector voor grote uitdagingen heeft gezet, is een open deur intrappen. Wat doet het dan ook deugd en een plezier om vast te stellen hoe gezwind de vrijwilligers en medewerkers van ’t Ey de kansen probeerden te zien in de crisis. De hele zomer lang organiseerden ze optredens op een corona-veilige manier. En als de mens al aan íets nood heeft in een crisis, is het wel aan schoonheid en kunst. In ’t Ey liep dit, alvast voor de buitenstaander, bijzonder flexibel, snel en wendbaar. De veerkracht is om duimen en vingers van af te likken.

Anderzijds zijn we als jury ook trots op het feit dat ’t Ey de ongekroonde koning is in zijn niche. Niemand anders heeft zo een sterk netwerk, zo een vaste fanbasis, zo een dankbaar artiestenarsenaal waarop kan teruggevallen worden.
En dan hebben we het nog niet eens gehad over de grote schare vrijwilligers die zich met hart en ziel voor de muziekclub smijten. Als stad kunnen we dit alleen maar warm omarmen, en blij zijn met zo veel verbinding tussen de burgers. Muziek is de balsem op de ziel, en in ’t Ey krijg je de vrijwilligers er zo maar bij.

Dat het muziekbeleid in de stad Sint-Niklaas van groot belang is, zal de komende jaren nog meer duidelijk worden. Wat kijkt de jury er dan ook naar uit om in ’t Ey een van die vaste, betrouwbare partners te vinden die we nodig hebben om ambities te realiseren. Wie anders dan ’t Ey kan zo machtig inspireren, dat er zelfs een folk-richting in d’Academie Podium werd opgestart?

Samengevat: muziekclub ’t Ey uit onze deelgemeente Belsele is groots in zijn daden voor de folkmuziek. De stad Sint-Niklaas is dan ook bijzonder fier dat ‘t Ey in het rijtje van cultureel ambassadeurs mag schitteren, en dat nog wel in het jaar van zijn dertigste verjaardag.

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen