begraafplaats Tereken

Nieuwe erfgoedsprokkel over begraafplaats Tereken zet funerair erfgoed in de kijker

Op een kruispunt van wegen gelegen tussen Antwerpen en Gent, als hoofdstad van het Waasland, zo laat Sint-Niklaas alle bezoekers met haar vele troeven kennismaken. Sint-Niklaas bulkt van de ambitie en dynamiek, maar ook door de creatie van allerlei nieuwe projecten toont Sint-Niklaas steeds haar tomeloze energie. Toeristen die deze zomer Sint-Niklaas bezoeken, hebben er een verrassende ontdekking bij. N.a.v. de Europese week van de begraafplaatsen en Open Kerkendagen wordt de 'Erfgoedsprokkel' over de parkbegraafplaats Tereken gelanceerd.
Social media sharing

Deze nieuwe, beknopte gids met wandelparcours en stemmige foto’s onthult dat deze begraafplaats veel meer is dan een kerkhof door de unieke combinatie met groen- en parkelementen. Op dit rustgevend parcours worden ook allerlei interessante weetjes en feiten over bekende en minder bekende grafzerken en over de aanpalende Sint-Jozefkerk verteld.
Door samenwerking met de provincie Oost-Vlaanderen en de stad Sint-Niklaas is deze erfgoedsprokkel ‘Begraafplaats Tereken’ tot stand gekomen. Projectcoördinatie, redactie, cartografie en wandelroute werden verzorgd door de dienst toerisme. Een leescomité samengesteld uit verschillende stadsdiensten ondersteunde de inhoud.

 

Tereken is een wijk met een eigen karakter

Al van in de 14de eeuw werd op Tereken, op de weg naar Waasmunster, een Mariabeeldje vereerd.  Of dit beeldje destijds aan een eik hing (ter eken) of tentoon werd gesteld in een houten bidplaats is nu niet meer uit te maken.  Eerst werd deze plaats “Den Eeckhouck” genoemd; de oudste vermelding als “Tereecken” stamt uit 1473. In 1578 werd hier een kapel gebouwd, toen de enige publieke bidplaats in Sint-Niklaas. De huidige kapel ‘O.-L.-Vrouw van Hal’ dateert van 1814. Langs de straat naar de kapel ontstond al snel een bloeiende gemeenschap.

De parochie van Sint-Jozef werd pas gesticht in 1872 als derde van Sint-Niklaas, na de Sint-Nicolaas- en Onze-Lieve-Vrouw-parochies. Er woonden vooral kleine landbouwers, wevers en klompenmakers, typische beroepen met een mager inkomen, maar ook werklozen en behoeftigen. De bewoners van Tereken zijn steeds fier geweest op hun wijk en er was een groot gevoel van samenhorigheid. In 1878 werd de indrukwekkende neogotische kerk gebouwd.

 

Begraafplaats Tereken-kerkhof

De begraafplaats Tereken is de oudste nog bestaande begraafplaats van Sint-Niklaas. De oudste concessie dateert uit 1881 en situeert zich aan het grote kruisbeeld. De begraafplaats staat in de volksmond bekend als "Nellekensakker", afgeleid van "elkeen zijn akker".

Sinds 2007 wordt de begraafplaats stapsgewijs omgevormd tot groene oase in de stadskern met respect voor het funeraire verleden van de plek. Historisch waardevolle graven werden behouden, maar verwaarloosde zerken of vervallen concessies werden verwijderd om plaats te maken voor bomen, bloemenweides en andere groenelementen. Het kerkhof krijgt een nieuwe functie als rustige verblijfsplek met een hoge ecologische waarde. Zo werden in het verleden al 30.000 krokussen en 15.000 narcissen en recent 75 bomen aangeplant.

De brochure is vanaf 7 juni te koop aan 1 EUR bij de dienst toerisme Sint-Niklaas.

De publicatie kan ook gratis gedownload worden op www.ontdeksintniklaas.be

 

Meer info:

Toerisme Sint-Niklaas

Grote Markt 45

9100 Sint-Niklaas

tel. 03 778 35 00

toerisme@sint-niklaas.be

www.sint-niklaas.be

 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen