Kinderopvang

Nieuwe kinderopvang op komst in Clementwijk: stad biedt ruimte aan samenwerkende onthaalouders

Van 10 tot 16 oktober is het de Week van de Kinderopvang. Redenen genoeg om alle medewerkers van de stedelijke kinderopvanginitiatieven in de kijker te zetten, onder het motto 'Sterren op de speelvloer'. De stad gaat ook een nieuw kinderopvanginitiatief opstarten in de Clementwijk, een nieuw stadsdeel waar veel jonge gezinnen op zoek zullen gaan naar opvang. Daar biedt de stad een gloednieuwe plek aan voor samenwerkende onthaalouders.
Social media sharing

In Sint-Niklaas zetten enkele honderden kinderbegeleiders zich elke dag opnieuw keihard in, zowel in stedelijke als private initiatieven, om mee aan de toekomst te bouwen van elk kind, in die eerste belangrijke duizend dagen. Met de campagne 'Sterren op de speelvloer' mag elke medewerker in deze 'Week van de Kinderopvang' even schitteren, even de erkentelijkheid en dankbaarheid voelen die ze verdienen. "Want elke dag zetten ze zich met hart en ziel in om elk kind een fijne opvangtijd te bezorgen. Ze verdienen stuk voor stuk een podium", klinkt het.

Het Sint-Niklase stadsbestuur wil ook deze week die blijk van erkentelijkheid tonen. In de vier kinderdagverblijven schept schepen voor Kinderopvang Maxime Callaert deze week ijsjes voor de kinderbegeleiders, onder het motto ‘een warm hart voor de kinderopvang’. Elke kinderbegeleider in de buitenschoolse opvang krijgt ook een persoonlijk complimentenkaartje. En voor elke onthaalouder is er deze week een presentje.

 

Kinderopvang

Cijfers
In Sint-Niklaas zijn momenteel iets meer dan 1.300 plaatsen voor kinderen van 0 tot 3 jaar, op 71 locaties (zowel groepsopvang als onthaalouders). Naast de private initiatieven neemt de stad zelf ook een grote rol op als organisator van kinderopvang. Er zijn 18 onthaalouders actief bij de gezinsopvang, die in 2021 samen 259 kinderen hebben opgevangen. Er zijn vier kinderdagverblijven voor groepsopvang, met een 60-tal medewerkers, waar in 2021 liefst 354 kinderen werden opgevangen. En verder zijn er ook 18 locaties waar de stad voor- en naschoolse opvang en vakantieopvang organiseert.

Clementwijk: nieuw kinderopvanginitiatief
Er blijft evenwel een grote nood aan kinderopvangplaatsen. De stad wil meewerken aan een oplossing. In de Clementwijk, aan het Helsinkiplein 1, stelt de stad een ruimte ter beschikking aan samenwerkende onthaalouders. De stad is hiervoor nog op zoek naar twee onthaalouders. Onthaalouders zijn een enorme meerwaarde in het kinderopvanglandschap. De stad wil daarom deze samenwerkingsvorm tussen onthaalouders promoten en faciliteren. Bovendien krijgen onthaalouders van de stad ook de nodige ondersteuning, met onder meer een investerings- en afvalpremie, een brandstofpremie en een budget voor speelgoed. In de nieuwe opvanglocatie in de Clementwijk zullen een 14-tal baby’s en peuters kunnen worden opgevangen.

Nieuwe kinderopvang in Clementwijk
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen