brandweerkazerne

Nieuwe resultaten PFOS-meting in bodem- en grondwaterstalen in Sint-Niklaas

Naar aanleiding van verontrustende berichten in de media met betrekking tot PFOS-verontreiniging in een perimeter van 15 kilometer van de 3M-fabriek in Zwijndrecht, gaf het stadsbestuur van Sint-Niklaas opdracht om verspreid over het grondgebied bodem- en grondwaterstalen te nemen om de mogelijke vervuiling in kaart te brengen. Het rapport van het Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek geeft grotendeels een geruststellend beeld van de PFOS-verontreiniging op ons grondgebied. Enkel in het staal van het grondwater op het terrein van de brandweer aan de Nijverheidsstraat werden verhoogde PFAS-waarden gemeten.
Social media sharing

PFAS is de bredere groep chemische stoffen waaronder onder andere PFOS valt. Deze vervuiling is afkomstig van oefeningen van de brandweer die in het verleden oefende met blusschuim dat PFAS bevatte. Voor alle duidelijkheid: dit is de jongste jaren niet meer het geval.

Het stadsbestuur nam direct contact met de opdrachthouder coördinatieaanpak PFAS van de Vlaamse Regering, het Agentschap Zorg en Gezondheid en OVAM met de vraag of bijkomende veiligheidsmaatregelen naar aanleiding van deze resultaten noodzakelijk zijn. Allen benadrukten dat de waarden weliswaar verhoogd zijn, maar geen reden geven tot ongerustheid.

Om de situatie binnen het bouwblok van de brandweerkazerne beter in kaart te brengen, zal het stadsbestuur extra metingen laten uitvoeren. Dit zowel bij de brandweerkazerne zelf, bij de school (inclusief de handpomp met regenwater) als verspreid over de rest van het bouwblok. Tot de resultaten van het bijkomend onderzoek bekend zijn, werden in samenspraak met Agentschap Zorg en Gezondheid volgende voorzorgmaatregelen genomen:

  • Het is afgeraden om grondwater te gebruiken uit gemelde of vergunde  grondwaterpompen. Gebruik van grondwater uit niet gemelde of vergunde grondwaterpompen is sowieso verboden. Gezondheidskundig is er geen probleem om eigen grondwater te gebruiken om bijvoorbeeld de auto te wassen, de oprit af te spuiten of de wc door te spoelen. Zowel het gebruik van regenwater als leidingwater vormen geen risico.
  • Kinderen jonger dan 12 jaar, personen met een verzwakt immuunsysteem, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven of zwanger willen worden, krijgen het advies om wat zelf geteelde groenten, fruit, kleinvee of eieren van eigen kippen betreft, deze niet te consumeren. De rest van de bevolking wordt aangeraden om deze producten met mate te consumeren en een goede mix aan te houden met voeding van andere oorsprong. De voeding uit eigen tuin moet steeds goed gewassen worden voor consumptie.

Het stadsbestuur heeft de buurtbewoners onmiddellijk op de hoogte gebracht van de resultaten van de meting en zal hen ook informeren over het verder onderzoek en over een eventuele wijziging of verlenging van de voorzorgsmaatregelen.

 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen