Berkenlaan

Nieuwe richtlijnen voor het behoud van de karaktervolle Lepelhoekwijk

De Lepelhoekwijk is heel bijzonder. De wijk ligt dicht bij het stadscentrum, maar heeft toch een aangenaam, landelijk karakter. De woningen hebben ook specifieke kenmerken. Om te vermijden dat de eigenheid van de wijk doorheen de tijd verloren zou gaan en om de wijk en de woningen als geheel te beschermen, heeft het stadsbestuur recent nieuwe richtlijnen opgesteld.
Social media sharing

De wijk beschermen

Heel wat woningen in de Lepelhoekwijk zijn niet meer aangepast aan de noden van een hedendaags gezin. Daarom worden ze regelmatig verbouwd, aangepast en uitgebreid. Om te vermijden dat het specifiek karakter van de wijk door deze werken verloren zou gaan, heeft het stadsbestuur nieuwe richtlijnen opgesteld.

Ze zijn van toepassing op de woningen in deze straten: Nachtegalenlaan, Vinkenlaan, Zwaluwenlaan, Mussendreef, Lepelhoekstraat 25 tot en met 35, Meidoornlaan, Berkenlaan, Esdoornlaan.

Richtlijnen als leidraad

De richtlijnen maken het mogelijk aanpassingen aan de woningen toe te laten, zonder het typerende karakter, dat de wijk zo aantrekkelijk maakt, te schaden. De bedoeling is niet de wijk te laten stilstaan in de tijd, maar de kwaliteiten ervan te behouden zonder toegevingen te moeten doen aan de hedendaagse vereisten van ecologie, waterbeheersing en comfort.

Deze richtlijnen zijn een leidraad voor eigenaars, architecten en het stadsbestuur. Ze maken het mogelijk elke aanvraag tot verbouwing of uitbreiding te toetsen aan de bestaande kenmerken en tegelijkertijd vernieuwing en verbetering toe te staan. Door het toepassen van de richtlijnen worden alle aanvragen gelijk behandeld. Richtlijnen geven een richting aan, maar sluiten originaliteit en eigenheid zeker niet uit: elk ontwerp wordt op zijn eigen karakter beoordeeld, al is het wel de bedoeling dat het past in het geheel van de wijk.

Alle info over de richtlijnen staat op www.sint-niklaas.be/lepelhoekwijk.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen