Cambiowagen

Nieuwe standplaats voor Cambio autdelen in Clementwijk²

Sint-Niklaas wordt, net als alle andere centrumsteden in Vlaanderen, geconfronteerd met een nog steeds stijgend autogebruik en een daarbij horende hoge parkeerdruk. Het gedeeld gebruik van auto’s levert een belangrijke bijdrage aan het verminderen van het aantal auto’s in de stad en het doen afnemen van de parkeerdruk, vooral in het centrum. Sint-Niklaas zet reeds een 10-tal jaar in op het stimuleren en faciliteren van autodelen. Bovendien past autodelen perfect binnen de ambities gesteld in het mobiliteitsplan en in het klimaatplan.
Social media sharing

Cambio Autodelen

Cambio autodelen is al sinds 2011 actief op het grondgebied van Sint-Niklaas. In samenspraak met de stad en op basis van de inschatting van een potentiële gebruikersvraag plaatst Cambio op locaties verspreid in de stad voertuigen voor gedeeld publiek gebruik. In 2011 werd opgestart met 3 voertuigen op 3 locaties. Momenteel kunnen er in en rond het stadscentrum reeds 6 voertuigen worden uitgeleend op 4 verschillende locaties, 5 daarvan zijn 24/7 beschikbaar (stationsparking NMBS, Heymanplein en Witte Molen),  1 enkel in het weekend (deelwagen met de stad, Kroonmolenplein).  Momenteel kent Cambio ongeveer 240 regelmatige gebruikers.

Vanaf 1 juli 2018 wordt er een nieuw uitleenpunt voor cambio autodelen actief in de nieuwe Clementwijk², ter hoogte van de bezoekersparking Kopenhagenplein. Met dit extra uitleenpunt, waar 1 kleine stadswagen op benzine zal worden gestald, wil de stad verder werk maken van het stimuleren van autodelen bij zijn inwoners.

Waarom Clementwijk²?

Bij de ontwikkeling van de Clementwijk² werd sterk de nadruk gelegd op een maximale ontsluiting via zo veel mogelijk duurzame vervoersmodi: buscorridor doorheen de ontwikkeling, gebundeld parkeren, opgelegde quota voor fietsenstallingen, publiek toegankelijke elektrische laadpalen,… de nieuwe Cambio autodeelwagen past hier dus perfect in het plaatje.

Tijdelijk proefaanbod

Autodelen via Cambio is een handige formule waarbij op loop- of fietsafstand een auto ter beschikking staat op een vaste standplaats. Tegen een bepaalde vergoeding kan de auto gereserveerd en vrij gebruikt worden. Op het einde van de rit wordt de auto teruggeplaatst op de standplaats, zodat de volgende verbruiker ermee weg kan. De kostprijs voor het gebruik wordt, naast een kleine maandelijkse abonnementskost, bepaald door het aantal gereden kilometers en de gebruikstijd per rit, en omvat verder alle kosten zoals brandstof, verzekering, onderhoud en pechverhelping. Momenteel loopt er een tijdelijk proefaanbod van Cambio, waarbij geïnteresseerden tot 15 juli 2018 gratis lid kunnen worden.  Je spaart hiermee de eenmalige instapkost van 35 EUR uit: mooi meegenomen!

Meer informatie i.v.m. Cambio autodelen:

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen