75 jaar bevrijding

Nooit eerder gepubliceerde foto's in programmabrochure '75 jaar bevrijding'

Op zaterdag 9 september 1944 rond het middaguur rijden de eerste Britse tanks via Tereken en Kokkelbeekstraat de Grote Markt op. Infanteristen onder het bevel van luitenant-kolonel W.D. Griffiths volgen kort daarop. Sint-Niklaas is bevrijd! Op dinsdag 12 september lossen eenheden van de Eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van generaal Stanislaw Maczek de Britse troepen af. Zij beveiligen de stad en schakelen Duitse achterhoedes uit. Het Waasland is bevrijd!
Social media sharing

Jaarlijks in september herdenkt het stadsbestuur van Sint-Niklaas deze Bevrijdingsdagen tijdens de Vredefeesten. Dit jaar wordt de 75ste herdenking gevierd met een historisch luik.

Dat start op zondag 8 september in De Casino met een filmvertoning gebaseerd op archiefbeelden en getuigenissen. In de Salons, waar de Duitse Kommandantur gevestigd was, vinden in de voormiddag rondleidingen plaats.  

Het herdenkingsprogramma krijgt een vervolg van eind oktober tot midden november. Vanaf 26 oktober loopt in de zaal van het Cultuurcentrum aan Zwijgershoek de tentoonstelling ‘Gepantserde Vleugels’. Deze rondreizende expo volgt het traject van de bevrijding van Vlaanderen door de Eerste Poolse Pantserdivisie onder het bevel van generaal Maczek. Wase archieven en heemkundige kringen geven deze tentoonstelling een regionale toets. 

Van begin september tot midden november vullen diverse partners en verenigingen het programma ’75 jaar Bevrijding’ verder aan met lezingen, voorstellingen en begeleide wandelingen. Alle activiteiten zijn gebundeld in een rijk geïllustreerde programmabrochure, met heel wat nooit eerder gepubliceerde foto’s. Deze publicatie is gratis verkrijgbaar in de Bib, het stadsarchief, het infokantoor toerisme en aan de infobalie van het stadhuis.

Een gratis exemplaar aanvragen kan ook via archief@sint-niklaas.be of tel. 03 778 33 80. Je vindt alle info ook op www.sint-niklaas.be/bevrijding

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen