De campagnewoning aan het welzijnshuis in de Abingdonstraat

November: energiemaand in Sint-Niklaas. Bezoek de campagnewoning (tot 6 december) en bespaar tot 890 EUR per jaar

De nazomer maakt plaats voor de herfst. Thuis gaat de thermostaat weer een paar graadjes hoger. Hét moment dat mensen zich weer bewust worden van de vaste lasten van energie. De laatste jaren neemt de energiekost een steeds grotere hap uit het budget. Een doorsnee Vlaams gezin (2,2 personen) dat in een rijwoning woont en niet elektrisch verwarmt, betaalt jaarlijks rond de 2.000 EUR aan energie. Veel gezinnen zitten nog een stuk boven dat gemiddelde. En dat zal wellicht nog stijgen nu de energieleveranciers nieuwe prijsstijgingen aankondigen. De laatste twee jaren zien we in het welzijnshuis dat het aantal mensen dat om een energietussenkomst komt vragen met 20 % is gestegen. Daarom is november Energiemaand in het welzijnshuis met een demowoning boordevol tips om gratis energie te besparen. Je kan de demowoning buiten aan het welzijnshuis bezoeken van woensdag 14 november tot donderdag 6 december van 9 tot 16 uur. Wie wil weten of het de moeite loont om over te stappen naar een andere energieleverancier maar daar graag wat hulp bij heeft, kan gans het jaar door langskomen in het welzijnshuis na afspraak op 03 778 32 45.
Social media sharing

Stijgende vraag voor tussenkomst in de energiekosten
De laatste twee jaren zien we in het welzijnshuis dat het aantal mensen dat om een energietussenkomst komt vragen met 20 % is gestegen. We zien ook een flinke stijging in het aantal dossiers met vraag tot afsluiting van de elektriciteit en gas door de netbeheerder. In 2016 behandelden we in onze Lokale AdviesCommissie (LAC) 482 dossiers. In 2017 is dit al opgelopen tot 645 vragen waarbij we er via het OCMW in slaagden om alsnog een afsluiting te voorkomen bij 600 personen en gezinnen.

Demowoning boordevol tips om gratis energie te besparen
Met de steuncijfers en de stijgende energiekosten in het achterhoofd, beslisten stad en OCMW Sint-Niklaas om de actie dit jaar groter aan te pakken. We pakken uit met een demowoning boordevol tips om gratis energie te besparen. Voor het welzijnshuis staat een container die ingericht is als een woning in samenwerking met De Kringwinkel Den Azalee. In de woning vindt de bezoeker handige en concrete tips om direct in de eigen woning toe te passen en waarmee een doorsnee gezin tot 890 EUR op jaarbasis kan besparen. Het zijn kleine aanpassingen die mensen zelf kunnen toepassen. Deze tips zijn zowel goed voor de portemonnee als voor het milieu. Dubbele winst dus. Iedereen kan vrij de woning komen bezichtigen.

Een paar voorbeelden:
Wist je dat?

  • Je jaarlijks 40 EUR kan besparen als je de thermostaat 1 graad lager zet. Een ideale kamertemperatuur is 20°C.
  • Je jaarlijks gemakkelijk 25 EUR kan besparen als je de oplader van je smartphone uit het stopcontact haalt na opladen.

"Met deze kleine ingrepen boet je niet in aan comfort", zeggen Anneliese De Vogel en Inge Staes van het team woonbegeleiding. “Je kan de tips toepassen zonder aan comfort in te boeten én je zal het merken aan je energiefactuur.” 

Daarenboven willen we ook inspelen op meer bewustwording bij de mensen. Water, elektriciteit en aardgas zijn waardevol. Overconsumptie is niet nodig. “Met het geld dat je door de tips bespaart, kan je bovendien sparen voor andere leuke dingen zoals bijvoorbeeld een uitstap met het gezin of een nieuwe ijskast, liefst met A-label natuurlijk.”

Word ook een energieheld
Aan het informatieve luik is ook nog een wedstrijd gekoppeld. De eerste 200 deelnemers van onze quiz krijgen een leuke attentie en maken ook nog eens kans om een individueel traject aan te gaan met één van onze energiehelden!

Samen met jou op zoek naar de goedkoopste leverancier met de V-test
Daarnaast loont het ook de moeit om je energiefactuur eens onder de loep te nemen. Door over te stappen naar een andere energieleverancier kan je vaak toch een paar honderd euro besparen op jaarbasis. En het kost je niets. Wat velen mensen ook  niet weten, is dat je zomaar zonder opzeg én kosteloos kan overstappen naar een andere energieleverancier. Wie graag wat ondersteuning heeft om de factuur te bekijken, is in november maar ook gans het jaar door welkom in het welzijnshuis. Ons team woonbegeleiding gaat samen met jou op zoek naar een goedkopere energieleverancier via www.vreg.be. Maak een afspraak op 03 778 32 45 en breng zeker je jaarlijkse afrekening mee. 

Kom langs vanaf woensdag 14 november tot donderdag 6 december
Iedereen is welkom elke werkdag van 9 uur tot 16 uur. Je vindt de demowoning terug aan de ingang van het welzijnshuis, Abingdonstraat 99 in Sint-Niklaas.

Ook groepen kunnen langskomen voor een begeleid bezoek. Je kan dit vooraf aanvragen bij het team woonbegeleiding, tel. 03 778 32 45.

Ken je het welzijnshuis nog niet, spring dan even binnen, je vindt er meer dan je verwacht!

Met dank aan De Kringwinkel Den Azalee en de energiesnoeiers voor de inrichting van de campagnewoning.

 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen