SiNimaat

Op stap met een SiNi-Maat

Inwoners uit Sint-Niklaas die het moeilijk hebben om alleen op stap te gaan naar een tentoonstelling, een optreden of een andere activiteit kunnen voortaan rekenen op een SiNi-Maat, een Maat uit SInt-NIklaas. Zo’n SiNi-Maat is een vrijwilliger, een culturele of sociale buddy voor inwoners die zich eenzaam voelen, moeilijk contacten kunnen leggen, minder kansen hebben of zich als nieuwelingen in de stad moeizaam kunnen integreren. De dienst maatschappelijke activering van het stadsbestuur zoekt op basis van wederzijdse belangstellingen naar de beste match.
Social media sharing

Culturele buddy helpt inwoners sociale drempels te overwinnen

Samen genieten van een evenement, een museumbezoek, een toffe film…de stad leren kennen en mensen ontmoeten, ook voor wie het niet gemakkelijk heeft.  Dat is het uitgangspunt van het nieuwe initiatief van het stadsbestuur van Sint-Niklaas met als zeer toepasselijk naam SiNi-Maat.

Het stadsbestuur van Sint-Niklaas stelde vast dat veel inwoners problemen hebben om zelfs eenvoudige sociale drempels te overwinnen, zoals een simpele uitstap naar een tentoonstelling of een theaterbezoek.

Inwoners die het financieel niet erg breed hebben, verliezen vaak hun sociale relaties en sluiten zich langzamerhand op. Ze raken geïsoleerd en vereenzamen. Dat geldt zeer zeker ook voor wie moeizaam contacten legt met anderen. Wie alleen en nieuw is in Sint-Niklaas slaagt er moeizaam in zich te integreren. Voor al die inwoners helpt een SiNi-Maat die barrières te doorbreken.

De dienst maatschappelijke activering van het stadsbestuur brengt op basis van wederzijdse belangstellingen beiden samen. Dat kunnen cultuurliefhebbers zijn die graag hun passie met anderen delen, net als hobby’ s en interesses een perfecte match kunnen vormen. Gewoon samen een koffietje gaan drinken, samen boodschappen doen of samen gaan sporten kan ook.

Na een eerste kennismaking en gesprek onder begeleiding van een medewerker van de dienst activering kunnen beiden op stap. Daarna spreken ze verder vrij met elkaar af.  

Acht  SiNi-maats zijn met hun match intussen op stap. Het gaat om inwoners die door armoede in een sociaal isolement waren geraakt. Enkele nieuwelingen in Sint-Niklaas bleken geen enkel sociaal netwerk te hebben. Ze willen tijdens de uitstapjes hun Nederlands oefenen en mensen leren kennen, voor een snelle integratie.

Wie op zoek is naar een SiNi-Maat of zelf als vrijwilliger een Sini-Maat uit Sint-Niklaas wil zijn, kan contact op te nemen met de dienst maatschappelijke activering in het welzijnshuis van Sint-Niklaas.

Dienst Maatschappelijke Activering

Welzijnshuis, Abingdonstraat 99, Sint-Niklaas

Saavik Gevers

0478 63 92 44.

saavik.gevers@sint-niklaas.be

 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen