Telefoon in de hand

Op weg naar de 'Stadsapp Sint-Niklaas': "Ambitie tonen om te innoveren"

De stad Sint-Niklaas lanceert binnenkort de eigen ‘Stadsapp Sint-Niklaas’, met een eerste reeks functionaliteiten. Om de app zo interessant en aantrekkelijk mogelijk uit te bouwen, gaat de stad inwoners bevragen én betrekken bij de verdere ontwikkeling. De Vlaamse overheid steunt dit project met subsidies via het relancetraject 'Gemeente zonder Gemeentehuis'.
Social media sharing

Met dit relancetraject wil de Vlaamse overheid lokale besturen helpen om een sprong voorwaarts te maken op vlak van digitalisering. Een aantal innovatieve projecten kunnen op steun rekenen.Daarbij ook de 'Stadsapp Sint-Niklaas', waarvoor de stad kan rekenen op een subsidiebedrag van 75.968,64 EUR.Sint-Niklaas werkt voor het project samen met de steden Lokeren en Halle en de gemeenten Haacht, Grimbergen en Zemst.

 Vlaams minister voor van Bestuurszaken Bart Somers: "Digitalisering biedt enorme kansen en heeft onze samenleving grondig veranderd. Burgers en bedrijven zijn steeds meer gewend om met één muisklik verder geholpen te worden. Diezelfde efficiëntie en dienstverlening verwachten burgers ook steeds meer en meer van hun overheid. En terecht. Waarom zou je bijvoorbeeld nog moeten aanschuiven om fysiek je nieuwe identiteitskaart af te halen? Met het relancetraject 'Gemeente zonder gemeentehuis' maakt Vlaanderen middelen vrij voor lokale besturen die hierop willen inzetten."

Een stadsapp?
De nieuwe 'Stadsapp Sint-Niklaas' zal herkenbaar zijn voor de inwoners door het eigen stedelijke logo en kleurenpalet. De app zal beschikken over een hele reeks lokale, Sint-Niklase functionaliteiten, naast de functies die de Vlaamse overheid aanbiedt. Sint-Niklaas is immers één van de pilootsteden die de 'Mijn Burgerprofiel'-app in gebruik neemt, via de 'Stadsapp Sint-Niklaas'. Inwoners zullen de app kunnen gebruiken op iPhone- en Android-toestellen.

Wat verlangen de inwoners?
Het Sint-Niklase stadsbestuur gaat de inwoners voluit betrekken bij de ontwikkeling van de stedelijke app. Stadsmedewerkers gaan de straat op om naar de wensen en voorkeuren van inwoners te peilen, er komt een bevraging én inwoners krijgen de kans om mee te werken aan nieuwe functionaliteiten voor de stadsapp. Op die manier zullen er steeds meer toepassingen en functies worden toegevoegd aan de app, in lijn met de verwachtingen van de Sint-Niklazenaren. Vanaf september 2022 start dit project.

Schepen voor Digitalisering Ine Somers: "Inwoners zullen altijd fysiek in het stadhuis terecht kunnen. Dat verandert niet, integendeel. Door de toenemende efficiëntie komt er net méér tijd vrij om inwoners en bedrijven kwaliteitsvolle begeleiding op maat aan te bieden. Met dit ambitieuze digitaliseringsproject tonen we de wil om te innoveren, om de dienstverlening voor inwoners en ondernemingen naar een nog hoger niveau te tillen."

 Meer info: schepen voor Digitalisering Ine Somers, 0473 70 42 75

Foto PB Stadsapp Sint-Niklaas

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen