Open Monumentendag 2019

Open Monumentendag op zondag 8 september van 10 tot 18 uur

Dit jaar valt Open Monumentendag samen met de Vredefeesten. De focus ligt daarom sterk op het centrum van Sint-Niklaas met aandacht voor 2 thema’s: 175 jaar spoorverbinding en 75 jaar bevrijding. Vooral het station en de Stationsstraat zullen in de kijker staan.
Social media sharing

Er is een terugblik op het spoorverleden in het station. Daarbij mag de oudst bewaarde locomotief van België niet vergeten worden in de fototentoonstelling: Pays De Waes, in de volksmond Pietje Waas genoemd.
In de Stationsstraat kan je kennismaken met de oorsprong van de straat: de oudste huizen en hun architect worden aan het publiek voorgesteld.
Je kan authentiek filmmateriaal over de bevrijding bekijken in de Casino. Verder zijn er nog klassiekers zoals een orgelconcert in de Sint-Nicolaaskerk, maaldemonstraties in de Witte Molen, geleide wandelingen in de stationsbuurt en in het museum, en een kinderzoektocht.

Het uitgebreide programma vind je in de bijlage onderaan de pagina.
Onderaan de pagina vind je ook '175 jaar spoorweggeschiedenis' en 'Historiek 175 jaar trein in de stad'.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen