Vredefeesten

Opnieuw een volwaardige editie van de Vredefeesten! Mét ballons op de Grote Markt en muziek op vijf stadspodia

De Vredefeesten zijn in aantocht! Al van 2019 is het geleden, maar nu gloort er volop hoop aan de horizon. Na twee sputterende coronazomers staat er opnieuw een volwaardige editie van de Vredefeesten voor de deur. Er zullen ballonnen zijn op de Grote Markt, er zal muziek zijn op vijf stadspodia en er is opnieuw een heel uitgebreid randprogramma, met een reeks nieuwe accenten. Kortom, het zal feest zijn! Hoog tijd ook om een eerste tipje van de sluier te lichten over de line-up van dit jaar: De Mens, dj Dirk Stoops, Michael Heaven, Christoff (live) en Lu & Gu Jukebox Days tekenen als eerste artiesten present voor de 75ste editie van de Vredefeesten.
Social media sharing

Al twee jaar wachten we er met z'n allen op, maar in het weekend van 2, 3 en 4 september is het weer zo ver. Dan staat er opnieuw een volwaardige editie van de Vredefeesten op het programma. Tot ver buiten de stadsgrenzen kijken héél veel mensen al uit naar hét evenement van de Sint-Niklase zomer. Want dan stijgen tientallen luchtballons opnieuw drie dagen na elkaar op de Grote Markt op, wat intussen alweer twee jaar geleden is.

Ballonfestival
Het ballonfestival tijdens de Vredefeesten trekt daarom nog eens alle registers open. Het is klaar voor een echte grand cru-editie, als de weersomstandigheden meezitten natuurlijk.

Heel wat miniballons zijn van de partij en maar liefst 44 binnen- en buitenlandse warmeluchtballons stijgen op de Grote Markt op, samen met 10 specialevormballons. Alvast om naar uit te kijken: op de Vredefeesten is er de internationale première van 'Mister Globie', een gloednieuwe 'special shape', die momenteel nog wordt afgewerkt bij Cameron Balloons in Bristol.

Mr Gloobie

Nieuw dit jaar is de 'Vredefeesten Balloon Trophy', een aparte wedstrijd voor ballonvaarders met SVK als voornaamste opstijglocatie. Er zijn intussen een vijftiental deelnemers ingeschreven. "We starten met deze Balloon Trophy omwille van de lange wachtlijst voor ballonpiloten om te kunnen deelnemen aan het ballonfestival. We willen die ballonpiloten tegemoet komen en hen betrekken bij het hele ballongebeuren. Daarom roepen we deze balloncompetitie in het leven", klinkt het bij de organisatoren van het ballonfestival, de families Sax en Rosseneu.
Ook zij kijken reikhalzend uit naar het eerste weekend van september. "Twee jaar konden we het ballonfestival niet op de Grote Markt organiseren. En dat blijft het allermooiste, om dat ballonplezier te delen met het publiek, midden in het stadshart. Die verwonderde blikken van al die mensen rond de Markt, allemaal samen naar de hemel gericht, dat raak je niet gewend. En daar kijken we heel hard naar uit!”

“Deze Vredefeesten staan meer dan ooit in het teken van vrede en verdraagzaamheid”

Bevrijding
De stad en de organisatoren van het Ballonfestival onderstrepen vandaag de kernwaarden die de Vredefeesten altijd hebben uitgedragen. “Het is meer dan ooit nodig om even terug te gaan tot de essentie en de zin van deze Vredefeesten, namelijk de viering van de bevrijding van onze stad. Op dit moment is er een oorlog gaande in de achtertuin van Europa. We worden des te meer gewezen op wat een bevrijding van een stad en een land mag betekenen. Daarom staan deze Vredefeesten meer dan ooit in het teken van vrede en verdraagzaamheid."  

Vijf stadspodia
Naast het ballonfestival is er ook het muziekfestival tijdens de Vredefeesten. Dat vindt plaats op vijf podia in de binnenstad: Heymanplein (hoofdpodium), Castrohof, BOOMfest (stadspark), De Punt (Grote Markt) en Terrazza (tuin Salons).
De eerste namen? De Mens, dj Dirk Stoops, Michael Heaven, Christoff (live) en Lu & Gu Jukebox Days. Het is het eerste tipje van de sluier dat we lichten. De headliners zijn op komst. Binnenkort volgen er meer namen!

Ballonloop

Ballonloop
Belangrijk luik tijdens de Vredefeesten: de Ballonloop. Die is aan de 8ste editie toe. De laatste keer, in 2019, trokken 2.850 deelnemers de stad in, voor 5 of 10 kilometer loopplezier. Voor de allerjongsten is er een kids run van 1 kilometer. De organisatie mikt deze keer op 3.000 deelnemers. De inschrijvingen zijn gestart op 15 juni.

De wereldmarkt is uiteraard een vaste waarde tijdens de Vredefeesten, met tientallen verenigingen en organisaties, vanaf de Grote Markt tot het Castrohof.
We zetten tijdens de Vredefeesten ook extra in op urban beleving, met een plek op het Stationsplein waar alles draait om skating, breaking en street art, met demo's, animatie en workshops.
Op zaterdagavond tonen we regelrechte knaldrang, met een gepast vuurwerk op de Grote Markt.

►►► Volg de Vredefeesten op Instagram en Facebook zodat je zeker weet dat je niets mist. Alle info is te vinden op de volledig vernieuwde webstek www.vredefeesten.be

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen