Stadsbos Nieuwkerken

Over oude Belgen en hoge bomen – het nieuwe gemeentepark van Nieuwkerken opent zijn deuren

Het langverwachte nieuwe gemeentepark van Nieuwkerken is klaar! De paden waren al even toegankelijk, maar dit voorjaar plantte en zaaide de afdeling Beheer Openbaar Domein de bomen en de bloemenweide en werd het meubilair afgewerkt door een aannemer. Het park kan dus volledig opengesteld worden voor bezoekers. Een grootschalige inhuldiging van het park volgt op 12 september 2021, tijdens de Open Monumentendag.
Social media sharing

De inwoners van Nieuwkerken worden via een prentkaart in de bus alvast uitgedaagd om dit pareltje van circa 3.5 hectare te ontdekken. Je bereikt het park via verschillende trage wegen in de Nieuwkerkenstraat, Pastorijstraat, Berkenhof en wijk Wallenhof.

Na een grootschalig participatief traject met de buurt, de bewoners van het aanpalende woonzorgcentrum en leerlingen van nabijgelegen scholen toog Tom Arens, de landschapsarchitect van stad Sint-Niklaas, aan het schetsen. Hij verwerkte sterke verwijzingen naar de typische landschapskenmerken en historisch erfgoed van de gemeente in het ontwerp. Grazende schapen staren gezapig naar voorbijgangers vanuit de fruitboomgaard: een bolle akker die werd aangeplant met oude fruitrassen. In het hart van het park kan je terecht voor een blij weerzien met vrienden op de picknickbanken, een middagje in de zon met een goed boek op de vlonder, klimmen en klauteren boven het water of een onhandige eerste kus in de weide met veld en - akkerbloemen.

Ten zuiden van de Armwegel werd een populierenbos omgevormd tot inheems loofbos. Ruwe berk, haagbeuk en winterlinde zorgen voor een vruchtbare bosbodem. Daarna nemen zomereik en tamme kastanje het heft in handen. Een gevarieerde bosrand biedt voedsel en beschutting voor insecten en vogels. Het amfitheater, klimstammen en een heuvel nodigen uit tot avontuurlijke ontdekking. In het aanpalende bos torenen monumentale tamme kastanjes, zomereiken en beuken boven de bezoekers uit. Het bos naast het woonzorgcentrum ‘Populierenhof’ blijft een geliefde speelplek voor kinderen.

Uit archeologische opgravingen bleek dat de site al bewoond was tijdens de laatste eeuwen voor het begin van onze tijdrekening. Erfpunt vond namelijk resten terug van crematiegraven en 5 woonhuizen uit de late ijzertijd. Dat is de periode net voor de Romeinse overheersing van onze gewesten, een scharniermoment in onze geschiedenis. Interesse? Volg dan zeker het nieuws over de Open Monumentendag (zondag 12 september 2021). Die dag staat het nieuwe gemeentepark en zijn rijke verleden in de kijker.

Het park is dus in alle opzichten een bijzondere plek. Er is nog één ding dat ontbreekt: een originele naam, die verwijst naar de betekenis van deze plek, gisteren, vandaag en morgen.

Daarvoor doen we graag beroep op de vindingrijkheid van onze inwoners. Heb je een goed idee voor een naam voor het gemeentepark? Laat het ons weten via het online formulier op www.sint-niklaas.be/parkzktnaam.

Er zijn twee beperkingen: namen van nog levende personen komen niet in aanmerking en jouw inzending moet een band hebben met de plek. Deelnemen kan tot 15 juli.

Hoe gaat het verder?

  • De straatnamencommissie maakt op basis van alle inzendingen een ‘shortlist’.
  • Op Open Monumentendag wordt de shortlist bekend gemaakt via de stadsmedia en kan je gedurende twee weken deelnemen aan de stemming over de finale keuze.
  • Het is de gemeenteraad die, na openbaar onderzoek, de naam definitief vastlegt.

En de winnaar?

De bedenker van de gekozen naam wacht eeuwige roem én uiteraard een mooi, typisch geschenk uit Nieuwkerken.

 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen