PianoFest: Yannick Van de Velde

PianoFest: pianodagen met internationale topmuzikanten in Sint-Niklaas op 15, 16 en 17 maart 2019

PianoFest: zoals de naam aangeeft, zal de piano een centrale rol vervullen doorheen drie dolle pianodagen in Sint-Niklaas medio maart. Niet alleen concerten, maar ook vijf masterclasses en diverse lezingen vullen het geheel aan tot een ware happening.
Social media sharing

De eerste editie in 2017 was meteen een schot in de roos. De programmering van de tweede editie (nu in de Stadsschouwburg) is nog indrukwekkender. In de eerste editie kwam één 1ste prijswinnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd naar Sint-Niklaas, nu zijn het er twee! Hiervoor verwelkomen we op het openingsconcert Yuzuko Horigome (Japan) en voor de masterclass Vitali Samoshko (Oekraïne).

Yuzuko Horigome wordt vergezeld door één van de grootste rising stars ter wereld, Bruno Philippe, die furore maakte toen hij laureaat werd tijdens de eerste editie van de Koningin Elisabethwedstrijd voor cello. Onlangs werd hij op de uitreiking van de prestigieuze Victoires de la musique uitgeroepen tot ‘Instrumentalist van het jaar 2018 in Frankrijk’. 

Tijdens de eerste editie van PianoFest legde Severin von Eckardstein de lat heel hoog, maar tijdens de tweede editie, op zaterdagavond 16 maart 2019, komt niemand minder dan Mi-Joo Lee (Zuid-Korea) (eveneens de lerares van von Eckardstein) ons verwennen met een solo recital. Haar carrière nam meteen een schitterende start door in één jaar tijd niet minder dan drie (!)  prijzen in drie bekende wedstrijden te winnen: ze werd laureate van de Koningin Elisabethwedstrijd, de Tokyo International Piano Competition en ze ontving de 1ste prijs bij de Viotti Competition (Italië). Samen met Martha Argerich is zij ongetwijfeld één van de beste vrouwelijke pianisten ter wereld. 

Het laatste concert ligt in de lijn van het slotconcert van de vorige editie: opnieuw wordt het een pianofolia met meerdere pianisten, maar dit keer vergezeld van een professioneel orkest! Het geheel wordt feestelijk afgesloten met het spectaculaire maar zelden uitgevoerde concerto voor 4 piano's & orkest van Johann Sebastian Bach. Onder het toeziend oog van de legendarische uitvinder, bouwer en eigenaar Paolo Fazioli (intussen 82 jaar maar nog steeds het toeziend oog bij de bouw van elke Fazioli-piano) zal dit meesterwerk vertolkt worden door de broers Van de Velde & Amélie Dendal.

Op zaterdagmiddag 16 maart 2019 is er opnieuw talent van eigen bodem aan het werk: de Sint-Niklase Annelies Buyens zal samen met pianist en componist Erik Desimpelaere werk van nog levende componisten vertolken. Deze componisten zullen tijdens PianoFest aanwezig zijn om hun eigen werk in te leiden.

De masterclass verzamelt een zelden geziene weelde aan internationaal gerenommeerde pedagogen. Bernd Goetzke, leerling van Arturo Benedetti Michelangeli en momenteel hoofd van de prestigieuze piano-afdeling van de Hannover Musik Hochschule geldt als één van de beste pedagogen wereldwijd. In zijn 40-jarige carrière als leerkracht verzamelden zijn leerlingen de belangrijkste prijzen ter wereld: minstens 15 onder hen werden winnaar of laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd, in 2018 won zijn leerling Yekwon Sunwoo de 1ste prijs bij de Van Cliburn Competition etc.

Klaus Hellwig (Universität der Kunste Berlin) moet als pedagoog alvast niet onderdoen: zijn leerling Severin von Eckardstein werd 1ste prijs van de Koningin Elisabethwedstrijd en minstens 20 anderen werden laureaat van diezelfde wedstrijd. Ook organisator Yannick Van de Velde studeerde in zijn klas in Berlijn. Hij is een jaarlijkse gast bij het beroemde Verbier festival samen met artiesten zoals Yo-Yo Ma, Isaac Stern en Micha Maisky.

Een zelden geziene topcast staat dus voor volgend jaar paraat:
 - Yuzuko Horigome (1ste Prijs KEW)
- Vitaly Samoshko (1ste Prijs KEW)
- Mi-Joo Lee (laureate KEW)
- Bruno Philippe (laureaat KEW)
- Yannick Van de Velde (Yale University)
- Roeland Henkens (solo-trompettist opera van Oslo)
- Amélie Dendal (Indiana University) 
- Jozef De Beenhouwer (internationaal solist)
- Klaus Hellwig (UDK Berlin)
- Bernd Goetzke (Hannover Hochschule)

en vele anderen...
(KEW = Koningin Elisabethwedstrijd)

Tickets zijn verkrijgbaar via www.ccsint-niklaas.be.

Om optimaal van dit driedaagse pianofestival te kunnen genieten raden we de voordelige festivalpas aan!

Dit festival kwam tot stand m.m. van diverse sponsors en de stad Sint-Niklaas. CC Sint-Niklaas o.l.v. directeur Annelies De Graeve is een sterke partner.

Stuwende kracht achter dit festival is Yannick Van de Velde, cultureel ambassadeur van de stad Sint-Niklaas 2019-2020. Hij organiseert dit gebeuren samen met zijn partner Amélie Dendal, zijn muzikale broers en een schare van vrienden en sympathisanten.

     
 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen