Stationsplein

Proefproject verkeersvrije zone op Stationsplein, tussen Kleine Laan en Stationsstraat

Het stadsbestuur zet een proefproject op om het Stationsplein veiliger en aangenamer te maken. Het gaat om de inrichting van een verkeersvrije zone tussen de Kleine Laan en de Stationsstraat.
Social media sharing

Het Stationsplein wordt vandaag vrij algemeen ervaren als een grote, stenige vlakte. De beleving op en langs het plein is ondermaats. De randen en het plein zelf worden gescheiden door een baan voor autoverkeer. Daardoor fungeert het Stationsplein feitelijk als een grote rotonde. De intense verkeerscirculatie rond het plein creëert verkeersveiligheidsproblemen, vooral voor voetgangers en fietsers. Bovendien zijn er regelmatig klachten van straatraces en van wagens die geluidsoverlast veroorzaken.

Het stadsbestuur heeft de intentie het Stationsplein daarom grondig aanpassen. Niet alleen om de verkeersveiligheid en de verkeersleefbaarheid te verhogen, maar ook om het plein aangenamer te maken, met meer groen en gezellige plekjes om te verblijven.

De eerste stap daartoe is een proefproject met de invoering van een verkeersvrije zone op het Stationsplein, tussen de Kleine Laan en de Stationsstraat. Om het Stationsplein bereikbaar te houden voor bestemmend verkeer, met name taxi’s, laden en lossen (inclusief afzetten en ophalen van reizigers) en hulpdiensten, wordt de rijrichting langs de kant van het station omgedraaid.  De kortparkeerplaatsen voor de winkels verdwijnen, om ruimte te maken voor fietsers in de beide rijrichtingen. Het proefproject gaat van start in de loop van april 2020 en wordt na de zomer geëvalueerd.

Alle info is te vinden op www.sint-niklaas.be/stationsplein met ook de mogelijkheid om te reageren. 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen