VRkeer omslagfoto

Projectidee VRkeer genomineerd voor de Belfius Smart Belgium Awards

In het begin van schooljaar 2018-2019 startte virtual reality-onderzoeker Carl Boel in samenwerking met een aantal scholen en het stadsbestuur van Sint-Niklaas het VRkeer project. Dat is een innovatief project waarbij aan de hand van VR (virtual reality, virtuele werkelijkheid) gewenst verkeersgedrag wordt aangeleerd. Het project is genomineerd voor de Belfius Smart Belgium Awards. VRkeer past volledig in de beleidsambities om in te zetten op verkeersveiligheid in schoolomgevingen en om naar een slimme stad te evolueren.
Social media sharing

Sint-Niklaas investeert veel in de aanpassing van verkeersinfrastructuur. De bedoeling is dat alle schoolomgevingen in de toekomst op een veilige en uniforme manier ingericht zijn. Voor verkeerseducatie in het kleuter- en basisonderwijs zijn twee verkeersparken ter beschikking en is er toegang tot het lesmateriaal van Octopus. In het secundair loopt het echter dood. Het VRkeer project speelt hier op in met slimme onderwijstechnologie. Dit past perfect in de ambitie van Sint-Niklaas om technologie aan te wenden als middel om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken.

Inspelend op de technologische leefwereld van de leerlingen wordt meer inzicht gegeven in het verkeer. Een VR-bril brengt hen virtueel in gevaarlijke verkeerssituaties waarop ze moeten reageren. Afhankelijk van hun keuze zien ze wat het gevolg is van hun reactie. Zo leren ze beter omgaan met situaties zoals dode hoek, fietsen in groep, links afslaan en voorrangsregels. Enkele voordelen: de kinderen kunnen veilig oefenen, op elk moment, volgens eigen noden en de leerkracht krijgt een veel duidelijker beeld van het verkeersinzicht van elk kind. Omdat echte verkeerssituaties in Sint-Niklaas gesimuleerd worden, is het ook heel herkenbaar voor de jongere. Wanneer deze in de praktijk met de verkeerssituatie geconfronteerd wordt, zal hij of zij beter in staat zijn om wenselijk verkeersgedrag te vertonen.

Voor de Belfius Smart Belgium Awards zijn er tien finalisten geselecteerd uit meer dan 150 kandidaturen. Dit zijn de voornaamste criteria voor de selectie van de finalisten: innovatief karakter, meerwaarde voor de maatschappij, resultaatgericht, efficiënt, bijdrage aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties en samenwerking met partners. De laureaat wordt bekend gemaakt op woensdag 24 april in Belfius Brussel. De prijs omvat, naast de erkenning en de award, ook een publicatie in diverse media.

Mobiliteit

Grote Markt
1
9100
Sint-Niklaas
bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen