Readspeaker in actie

Readspeaker leest teksten voor op Sint-Niklaas.be

Vandaag lanceert de stad Sint-Niklaas de voorleeshulp Readspeaker op haar website Sint-Niklaas.be. De toepassing helpt mensen om de website beter te begrijpen door tekst in spraak om te zetten. Bovenaan iedere pagina van de website verschijnt er een afspeelknop. Wanneer bezoekers die indrukken, begint de toepassing de tekst te dicteren. Dit helpt mensen om hun weg vlot te vinden op de website.
Social media sharing

Volgens statistieken heeft rond de 15 % van de bevolking een of andere beperking. De stad wil met de nieuwe voorleesfunctie vooral dyslectici, mensen met een concentratiestoornis en mensen met een beperking bereiken. Maar ook laaggeletterden, anderstaligen en senioren zullen de voorleeshulp nuttig vinden. Ook voor wie liever luistert dan leest is de voorleeshulp een welkome extra.

De voorleeshulp is ook beschikbaar op de mobiele versie van de website. Dus naast de computer, kan je de teksten ook beluisteren vanaf je smartphone of tablet.

Eenvoudige taal op de stedelijke site

De stad heeft ook al andere inspanningen gedaan om haar sites begrijpelijker te maken. Zo werden inwoners betrokken bij de ontwikkeling van de nieuwe stedelijke site Sint-Niklaas.be. De stedelijke webredacteurs kregen een opleiding webschrijven waar ze leerden eenvoudige en goed gestructureerde teksten te schrijven. De eindredactie op de stedelijke site gebeurt door een klein team dat alle teksten nakijkt op eenvoudige taal.

De "Europese richtlijn over webtoegankelijkheid" verplicht steden en gemeenten om hun websites tegen 23 september 2020 zo toegankelijk mogelijk te maken. De stad vindt de Europese richtlijn een goed idee: het stimuleert gemeenten om verbeteringen aan te brengen aan hun sites. Deze verbeteringen zorgen ervoor dat ook minder taalvaardige mensen de stedelijke site vlot kunnen gebruiken.

Taalbeleid

De stad vindt het belangrijk om op een open en toegankelijke manier met haar burgers te communiceren. Met het taalbeleid mikt de stad op efficiënte en kwaliteitsvolle communicatie met alle burgers. De stad streeft ernaar dat alle inwoners zich welkom voelen bij de verschillende stadsdiensten en goede informatie krijgen ongeacht de taalbarrières die ze hebben.

Dit project is een samenwerking tussen de diensten diversiteit en communicatie van de stad Sint-Niklaas en de bedrijven Cronos en Readspeaker.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen