Handen

Refu Interim van start in Sint-Niklaas - Vrijwilligerswerk leert nieuwkomers in ons land Nederlands

Met het opstarten van Refu Interim in Sint-Niklaas wil het stadsbestuur vluchtelingen, asielzoekers en nieuwe migranten in de stad via vrijwilligerswerk een duw in de rug geven voor integratie. Op die manier leren ze sneller Nederlands en leggen ze sociale contacten. Bovendien is vrijwilligerswerk vaak de eerste opstap naar werk. Het is een warme oproep aan alle sociale, culturele organisaties, scholen, sport- en vrijetijdsverenigingen in Sint-Niklaas om met deze mensen als vrijwilliger aan de slag te gaan.
Social media sharing

De stad Sint-Niklaas wil nieuwkomers in ons land ondersteunen om Nederlands te leren, als opstap naar werk en het opbouwen van sociale contacten in de stad. Vrijwilligerswerk blijkt daarvoor een uitstekende hefboom.  

Om dat te realiseren koos het stadsbestuur Refu Interim als partner, dat nu al met succes vluchtelingen en asielzoekers aan vrijwilligerswerk helpt in Gent en Oostende. Sint-Niklaas is de volgende stad. 

Interimbureau zoekt vrijwilligerswerk voor nieuwelingen

Medewerkers van de stad en Refu Interim gaan de komende weken samen op zoek naar organisaties die werken met migranten en in dit nieuwe integratieproject willen  stappen.  Tegelijk zoeken ze binnen de culturele, sociale en vrijetijdssector in Sint-Niklaas, en uit het brede middenveld, verenigingen en organisaties die nieuwelingen in ons land als vrijwilligers willen inschakelen.  

Uit de praktijk blijkt dat nieuwelingen het fijn vinden om via vrijwilligerswerk Nederlands te leren en verder te oefenen. De taalkloof overbruggen is voor hen de  grootste uitdaging. Tegelijk leggen ze op een actieve manier sociale contacten in hun nieuwe gaststad. 

De organisaties die met deze vrijwilligers aan de slag gaan, krijgen de mogelijkheid om hun werking te versterken door in te zetten op diversiteit en duurzame samenwerkingsmogelijkheden.  Ze kunnen rekenen op nieuwsgierige, leergierige en gemotiveerde vrijwilligers. Mensen en organisaties die elkaar anders niet zouden vinden, worden via vrijwilligerswerk samengebracht.  

Start- en infomoment 

Op donderdag 28 februari om 13.30 uur vindt in het welzijnshuis aan de Abingdonstraat 99  in Sint-Niklaas een eerste start- en infomoment plaats, waarop zowel alle organisaties die vrijwilligers willen inzetten welkom zijn, net als alle organisaties die met deze vrijwilligers willen werken.

Derde Refu Interim-stad

Sint-Niklaas is derde stad die met Refu Interim van start gaat, na Oostende en Gent waar het project meteen aansloeg.  Refu Interim begon oorspronkelijk op de Gentse feesten als een parodie op echte interimkantoren, maar door het enorme succes werd de werking al snel in een vzw gegoten, met tot doel vrijwilligerswerk te zoeken binnen de brede sociale en culturele sector voor mensen die nieuw zijn in ons land. 

Een jaar later werkten al meer dan 250 nieuwkomers als vrijwilliger bij 80 organisaties.  Zo werden tijdens de Gentse Feesten vorig jaar 100 vluchtelingen ingezet als vrijwilligers voor de opbouw, aan het onthaal of achter de bars.

 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen