Reflectie van street art werk met veelkleurige vos van Eelco

Reynaert strijkt neer in Sint-Niklaas: een jaar vol verrassende activiteiten 

2023 wordt het jaar van Reynaert voor stad Sint-Niklaas, met het voorzitterschap van het Intergemeentelijk Project ‘Land van Reynaert’. De schalkse vos verovert de hoofdstad van het Waasland, met een waaier aan activiteiten, een aantal nieuwe producten én als kers op de taart in september een groots openluchtspektakel met verrassende twist, ‘R de musical’, waarvan de langverwachte ticketverkoop op maandag 30 januari van start gaat. 
Social media sharing

Om de ticketverkoop én het hele Reynaertjaar te lanceren, werden een week geleden rode tags met een symbool met de letter ‘R’ in het straatbeeld aangebracht, op centrale plaatsen in de stad én op plaatsen die een link met Reynaert hebben. Het ‘R’-symbool neemt immers een centrale plaats in in het verhaal van ‘R de musical’.   

Reynaert-tag in de Stationsstraat

R de musical 

‘R’ wordt een geheel nieuwe, hedendaagse herwerking van de klassieke Reynaertcanon. In de lange traditie van Reynaertbewerkingen en openluchtvoorstellingen in Sint-Niklaas wordt ‘R’ in september 2023 iets heel unieks. Een tijdloos verhaal over hebzucht en afgunst, schuld en boete. Over waarheid en leugen, goed en kwaad. Een verhaal bovendien over én op leven en dood. Het wordt een uniek schouwspel op het snijvlak van de rauwe realiteit en een aloude legende. Tussen feit en fictie, beyond your wildest dreams, word je meegezogen en ondergedompeld in de verborgen, duistere wereld van … Sinn-City. 

Scenario en liedteksten zijn van Joost Van den Branden (o.a. bekend van Theater Tieret), regie en muziek van Stefan Van Guyse (o.a. bekend van Jeugdtheater Ondersteboven). Samen met productieleider Bart Picavet, die in 2017 de teksten schreef van het bejubelde openluchtspel ‘Sinay 1798’ op de Dries, belooft het een uitzonderlijke samenwerking te worden tussen 3 doorgewinterde Wase theatermakers. Zij laten zich omringen door een straf team creatives, met Yannic Duchateau als decor- en kostuumontwerper, Brent Pannier voor choreografie en staging, Simon Van der Beken voor de koorarrangementen en Jeffrey De Block voor muzikale arrangementen en opnames.  

‘R de musical’ strijkt neer op de historische industriële site van SVK, waar ruim 70 acteurs/actrices op en vele tientallen medewerkers achter de scène er een grootse beleving van maken. De eigenzinnige remake is maar liefst 6x te zien vanop een overdekte tribune met 1.000 zitplaatsen, op vrijdag 8, zaterdag 9 en zondag 10 september en op donderdag 14, vrijdag 15 en zaterdag 16 september.   

Tickets zijn beschikbaar vanaf maandag 30 januari om 10 uur, via www.rdemusical.be. Een standaardticket kost 27 EUR, met verminderde tarieven voor 65-plussers (26 EUR), houders van een vriendenpas van CC Sint-Niklaas (24 EUR) of een kansenpas (5,40 EUR) en voor scholen (jong geweld, 10 EUR). De voorstelling is geschikt voor jongeren ouder dan 12 jaar.  

Via www.rdemusical.be verschijnen er bovendien regelmatig updates over het boeiende traject dat we met acteurs/actrices, medewerkers en creatives afleggen om dit unieke spektakel tot leven te brengen.  

Campagnebeeld 'R de musical'

Meer Reynaertactiviteiten  

Maar er is méér – veel meer. In de vaste jaarkalender krijgen heel wat activiteiten een Reynaertjasje aangemeten. 

Erfgoeddag in thema ‘Beestig’ op zondag 23 april nodigt als vanzelfsprekend uit tot een ontmoeting met de vos doorheen het Sint-Niklase erfgoed. Tijdens het lente-event Buitengewoon, op zondag 14 mei, zal de miniballon van de vos opgeblazen worden en is er kindergrime in thema ‘vossen’. Tijdens de zomerse avondwandelingen staat er ook een Reynaertwandeling op het programma. Het Ambachtelijk Weekend eind augustus heeft erg gelegen het jaarthema ‘Beestenboel’ – alweer een binnenkopper voor een link met onze vos. Tijdens de Dag van de Trage Weg op zaterdag 14 en zondag 15 oktober kan je wandelen op de streek-GR Waas- en Reynaertland 

Vrouw wijst naar het street art-werk van Eelco

Aanvullend zetten heel wat partners en organisaties hun beste Reynaertbeentje voor met nieuwe initiatieven. CC Sint-Niklaas pakt uit en ongetwijfeld ook in met de expo ‘Burcht Malpertuus, te bezoeken van vrijdag 9 juni tot en met zondag 22 oktober. Op recreatiedomein De Ster verschijnen er in het voorjaar verdwaal- en verhaalpalen in het Reynaertthema. Een splinternieuwe Reynaertfietsroute wordt feestelijk ingereden op zaterdag 13 mei, en ook de Reynaert-auto/fietszoektocht van het Davidsfonds is vanaf zaterdag 13 mei de hele zomer lang beschikbaar. De jaarlijkse fototentoonstelling van de Sint-Niklase fotoclubs in het stadspark in het voorjaar draait rond Reynaert. De zoektochtOp Zoek naar Wase Vossen’ start diezelfde dag en zit helemaal in een Reynaertjasje. Een andere wandelzoektocht, van de Sint-Niklase Bierproevers, focust deze lente en zomer dan weer op de Reynaertdeelgemeente Belsele. 

De thematische Reynaertrondleiding voor groepen wordt geactualiseerd: Reynaert-kunstwerken en -objecten zal je op fotopanelen in het stadspark samen met de gids kunnen ontdekken. 

Ook de bestaande Reynaertroutes en de street art-werken van Eelco en Dzia met vossen worden dit jaar extra in de schijnwerpers geplaatst.  

Daarnaast komen er mooie initiatieven vanuit de Bib en de Stedelijke Musea en ook de Biblioteca Wasiana zal 2 expo’s organiseren. Ongetwijfeld horen we ook veel van het Reynaertgenootschap dit jaar, die opnieuw veel activiteiten inplannen. 

Nieuwe Reynaertproducten 

Het eeuwenoude vossenverhaal blijft ook vandaag inspireren: chocolatiers Vyverman en Wauters lanceerden eind 2022 al een Reynaertpraline, en ook het jonge brouwersduo van de tijdens de Belgian Brew Masters bekroonde Hallelujah Brewery ontwikkelde een uniek Vosbier.  

Nog meer Reynaert-lekkers op je bord: het Reynaertgebak, officieel erkend streekproduct, viert in 2023 z’n 50ste verjaardag. Het Reynaertgebak bevat o.a. amandelen, ananas, marsepein en Grand Marnier. Samen met de Reynaertbonbons staan ze op het menu van de koninklijke familie en worden ze volgens een goed bewaard geheim recept bereid door de Bond van Brood- en Banketbakkers van Sint-Niklaas en omliggende.   

In het infopunt toerisme koop je splinternieuwe, onweerstaanbaar zachte, schalkse Reynaertknuffels, een unieke, ambachtelijk gezeefdrukte theedoek of hippe postkaartjes 

Intergemeentelijk Project ‘Land van Reynaert’ 

Sint-Niklaas neemt in 2023 het voorzitterschap op van het Intergemeentelijk Project ‘Land van Reynaert’, al voor de tweede keer in de 25-jarige geschiedenis van het project. De overdracht van het voorzitterschap van Stekene naar Sint-Niklaas vond plaats tijdens ‘De Nacht’, het 24 uur durende kunstenfestival, in aanwezigheid van een bijzonder, reusachtig vossenkunstwerk van de wereldberoemde kunstenaar Christophe Coppens. Het werk kwam speciaal voor de aftrap van het Reynaertjaar naar Sint-Niklaas en werd op wielen doorheen de site van De Nacht getrokken door leerlingen van de Academies.  

Sint-Niklaas heeft een rijke Reynaerttraditie: al drie keer eerder vond in Sint-Niklaas een groot massaspel plaats rond het verhaal van de vos en zijn bonte entourage kornuiten. Tijdens het voorzittersjaar van het 'Het Land van Reynaert' 2010-2011 organiseerde stad Sint-Niklaas met Theater Tieret in de hoofdrol een poppentheatervoorstelling op recreatiedomein De Ster. In datzelfde jaar werd in de Bib een tentoonstelling georganiseerd over ‘4 Sint-Niklase vossenspelen’.  

Ook in 2023 maken we er een sprankelend feestjaar van: het hele programma vind je vanaf maandag 30 januari op www.ontdeksintniklaas.be/reynaert. Tickets en informatie over ‘R de musical’ op www.rdemusical.be 

Logo Reynaertjaar 2023
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen