ROA

ROA is van ons: topartiest onthult machtig en monumentaal werk in Sint-Niklaas

Sint-Niklaas heeft er een geweldige, exclusieve blikvanger bij. Een visuele topattractie, een nieuw landmark voor deze stad, op een gigantische muur aan Vijfstraten. Daar werkte de befaamde street art-kunstenaar ROA drie weken lang aan een magistraal werk, op een stenen canvas van liefst 28 meter breed en 13 meter hoog. Het is meteen één van de grootste werken van deze invloedrijke kunstenaar in dit land. Urban en street culture kleuren hiermee verder krachtig en fantasierijk het Sint-Niklase straatbeeld, met dit werk als één van de topstukken van de intussen uitgebreide Sint-Niklase street art-collectie.
Social media sharing

ROA is het pseudoniem van een anonieme Belgische kunstenaar, die de voorbije twintig jaar wereldwijd monumentale werken op muren en gebouwen schilderde, van Londen, New York, Parijs en Berlijn tot Johannesburg, Bangkok en Perth. Hij is één van de bekendste en belangrijkste Belgische street artists van het moment. ROA vliegt de wereld rond om bijzondere muren te beschilderen. Hij is echter zeer selectief in zijn keuze van locaties. Dit jaar staan er in eigen land slechts twee muren op zijn planning. Eén van die twee muren bevindt zich in Sint-Niklaas.

Vijfde doortocht
Wat hij in Sint-Niklaas aangeboden kreeg, beviel de kunstenaar uitermate goed. Een grote betonnen muur, van 28 bij 13 meter, vol scheuren en roestige betonijzers, iets waar ROA bijzonder graag mee aan de slag gaat. En het hielp dat de kunstenaar met Sint-Niklaas doorheen de jaren een uitstekende band heeft opgebouwd. Het is immers al de vijfde doortocht van ROA in deze stad. Voor hij internationaal doorbrak, liet hij onder meer in de Bib en jeugdcentrum Den Eglantier parels van street art achter. Zijn werken op het terras van een winkel in de Stationsstraat en in 't Bau-huis sneuvelden bij renovaties, net zoals heel wat van zijn werken wereldwijd. Street art is nu eenmaal vergankelijk. Maar nu heeft Sint-Niklaas dit, een nieuwe ROA, een magistraal werk. 

Dieren
Exact een jaar geleden viel het oog van de Sint-Niklase street art-curator Bart Warnier van Wham Office op de bewuste muur aan Vijfstraten. In opdracht van de stad nam hij contact op met ROA. Drie weken geleden, in het paasweekend, ging de kunstenaar van start. ROA werkte op voorhand geen ontwerp uit. Hij liet zich inspireren, door de stad en deze plek. Stap voor stap openbaarde zich het sensationele werk, met een reiger, een vos, een eekhoorn en een egel.

ROA's werken stellen meestal dieren voor. Hij is bekend voor zijn grote zwart-witte muurschilderingen van lokale dieren, meestal vogels, reptielen, knaagdieren en bedreigde diersoorten, met een verbluffende aandacht voor details. Hij zoekt ook naar een perfecte integratie met de omgeving, zoals ook hier, met de staart van de vos die om de hoek van het gebouw draait of de nek van de reiger verweven in het betonnen raster. En nog opmerkelijk: hij werkte meteen op de muur, zonder vooraf te schetsen of te projecteren.

Blikvanger
De internationaal befaamde street artist heeft zijn stempel op Sint-Niklaas gedrukt, met deze bijzonder exclusieve, monumentale mural. Dit is een nieuw landmark voor de stad. En is het meteen ook één van de grootste werken van ROA in het land, samen met de uil in Hasselt en de skeletten op het Gents Universiteitsmuseum.
Een artistieke explosie is het, op de zijgevel van schietclub The Chapel. De voorbije weken zakten al heel wat mensen af naar deze plek, sommigen van heel ver, om ROA aan het werk te zien. En verwacht wordt dat er een massa street art-liefhebbers speciaal hiervoor Sint-Niklaas zullen opzoeken. Hoe dan ook, wie hier voortaan passeert, op straat, met de trein of met de fiets over de toekomstige fietsbrug: iederéén zal dit geweldige kunstwerk gezien hebben.

Dit street art-project, in opdracht van de stad Sint-Niklaas, werd mogelijk met steun van de vaste externe partners ING Finanza Waas, Springvis Foundation en Van Hoecke NV.
Op de website
www.ontdeksintniklaas.be is een timelapse te zien van de creatie van het werk.     
In juni komt er een nieuwe street art-kaart uit, uiteraard met bijzondere aandacht voor dit werk.

Foto's: Pretty Fly

ROA
ROA
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen