Geboortebos

Ruim tweeduizend inwoners planten op zondag 19 maart nieuw geboortebos aan in Sinaai

Komende zondag 19 maart plant de stad een nieuw geboortebos aan. Dat gebeurt deze keer in het splinternieuwe speelbos ‘Ter Beke’ in Sinaai. Als inhaalbeweging na corona komen in één keer twee geboortejaren aan bod: 2021 en 2022. Maar liefst 375 gezinnen schreven zich in, met in totaal ruim tweeduizend deelnemers.
Social media sharing

Sinds het geboortejaar 2008 organiseert de stad jaarlijks een plantdag in een geboortebos. Voor elke baby die het levenslicht ziet in groot Sint-Niklaas, wordt een boompje in de grond gezet. Nu is het aan de baby's van 2021 en 2022, die door corona nog geen boompje kregen. 

Het aanplanten van geboortebossen startte in 2008 nabij recreatiedomein De Ster. Daarna kwam de uitbreiding van het stadsbos Puitvoet aan bod. Deze keer gaat het naar Sinaai, voor de verdere aanplanting van het splinternieuwe speelbos ‘Ter Beke’. Daar staat al een jong bos, nu komt er een geboortebos bij. Ter Beke wordt het speelbos voor Sinaai, waardoor elke deelgemeente nu een speelbos heeft. 

De grootste babyborrel
De aanplant gebeurt op zondag 19 maart, in twee tijdsblokken tussen 10-12 en 14-16 uur. Er schreven zich maar liefst 375 gezinnen in met ruim 2.000 deelnemers, want ook broers en zussen, meters en peters en grootouders komen graag helpen. De groendienst van de stad geeft de nodige ondersteuning bij het planten. Het geboortebos wordt aangeplant op een perceel naast het jonge speelbos. Van op de Belselewegel stap je het gebied in langs de nieuwbouw van KLJ Sinaai. Het plantperceel wordt duidelijk bewegwijzerd. Met medewerking van Jeugdhuis Troelant biedt de stad na het planten een drankje aan. Op die manier wordt het meteen ook de grootste babyborrel in Sint-Niklaas! 

Bebossing 
Het geboortebos zal in ‘kloempen’ worden aangeplant, net als de recente aanplant die er al staat. Deze kloempen zijn bomengroepen van ongeveer 30 meter diameter. De ruimte ertussen laten we ‘spontaan’ verbossen. Natuurlijk worden in het bos zones vrijgehouden voor onder meer wandelpaden, speelruimte en onderhoud van de beek.  
We kiezen voor verschillende soorten inheemse loofbomen, waarvan de soorten aangepast zijn aan de plaatselijke omstandigheden. Zo voorzien we hier meer vochtminnende soorten dan in de eerdere aanplant omdat we hier in lager gelegen gebied aanplanten. Bebossing is een belangrijk aandachtspunt in Sint-Niklaas. De stad trekt resoluut de kaart van biodiversiteit. Dat doet het niet alleen via grote beleidsplannen, maar ook door concrete realisaties op het terrein, zoals dit prachtig nieuw geboortebos, een verhaal van warmte, inclusie, duurzaamheid en klimaatadaptatie. 

Geboortebos Ter Beke in Sinaai
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen