Dementievriendelijk Sint-Niklaas

Samen voor een dementievriendelijk Sint-Niklaas

Sinds 2012 zetten we als dementievriendelijke stad in op een goede omgang met mensen met dementie en het bevorderen van hun levenskwaliteit en die van hun omgeving. Het leven eindigt niet wanneer dementie begint. Zo lang mogelijk participeren aan de samenleving staat voorop. Beeldvorming kan helpen om het thema dementie beter bespreekbaar te maken en dat helpt personen met dementie in het dagelijks leven.

Van 9 tot 29 september brengen we dementievriendelijk in het straatbeeld, samen met talloze zorgpartners ( Zorgpunt Waasland, Samen Ouder vzw, wzc Ennea, wzc Ten Berge, wzc Huize den Dries, Zorgconnect, Familiezorg, AZ Nikolaas, Sint Lucia, …). Ook de vrijwilligers van de familiegroep dementie Sint-Niklaas, de familiegroep jongdementie Waasland, de Companjong, … dragen hun steentje bij.
Social media sharing

Rond de Grote Markt hangen in deze periode vlaggen en vandaag is er een marktactie waarbij de marktkramers de dementievriendelijke button dragen. Ook de lokale handelaren van Sint-Niklaas worden voor het eerst nauw betrokken bij dit thema.

Want gaan winkelen is voor mensen met dementie een belangrijke pijler in hun dagdagelijks functioneren, zeker het doen van de kleine boodschapjes in de buurt. Onderzoek geeft aan dat veel personen met dementie (80%) het leuk vinden om zelf nog te kunnen winkelen in hun buurt. Voor de meeste mensen is dit vanzelfsprekend maar voor personen met dementie is dat niet het geval. Ze ondervinden veel hindernissen, ze voelen zich soms niet meer welkom of ze voelen zich eigenlijk geen deel meer van de samenleving.

Bakkers, beenhouwers en groentewinkels krijgen deze week een brief met communicatietips voor aan de toonbank en een sticker van dementievriendelijk Sint-Niklaas om aan hun raam of deur te hangen. Een handelaar wil eigenlijk niet anders dan een goede service bieden aan alle klanten en we hopen ook dat deze actie personen met dementie en hun mantelzorgers ook meer welkom laat voelen in de winkel.

Ook zorgverleners of mensen die zorgen voor personen met dementie kunnen een zaak waar ze goed ontvangen worden, zelf een sticker bezorgen. Vanuit woonzorgcentrum De Ark vertrekken ze op 17 september op sneukeltocht met personen met dementie. Zij roepen op om personen met dementie respectvol te behandelen en ook gewoon normale dingen te doen met hen zoals eens iets gaan drinken of snoepen. Op deze tocht zullen ze 10 handelaren het label van dementievriendelijk bezorgen, o.a. Van Poucke, Leonidas, Cremerie François en de Graanmaat.

Wij gaan in Sint-Niklaas ook voor dementievriendelijk personeel! Al het personeel dat aan een loket zit of een zorgende taak uitvoert, zal de button Dementievriendelijk Sint-Niklaas mee dragen. De button is gebaseerd op het Vlaamse communicatiemateriaal met de geknoopte zakdoek dat ook in andere steden en gemeenten gebruikt wordt, maar gepersonaliseerd werd op maat van Sint-Niklaas. Verschillende woonzorgcentra, thuiszorgdiensten en andere zorgpartners hebben zich al geëngageerd om mee te werken en dementievriendelijk mee zichtbaar te maken.

Veel partners nemen ook eigen initiatieven om dementievriendelijk Sint-Niklaas kracht bij te zetten. Het Zorgpunt zet in op de verbinding tussen personen met dementie en hun familie door het aanbieden van drie toneelvoorstellingen:  ‘’Mijn oma is kwijt’’ op zaterdag 21 september om 14.30 uur in wzc de Spoele, ‘Herinneringen’ op maandag 16 september in wzc Populierenhof en op 23 september in het Lindehof. Ze dragen ook de boodschap van de button uit aan hun bewoners en familie via mooie kaartjes en zetten extra in op het verwennen van personen met dementie in de week van 16 tot 23 september.
In de bib zijn 2 nieuwe vertel-rugzakjes op kindermaat rond het thema dementie beschikbaar om te ontlenen. Sinds een drietal jaar vindt daar ook het Praatcafé Dementie plaats. Mensen geven aan dat ze de bib als een veilige, centraal gelegen plaats beschouwen. Het volgende praatcafé vindt plaats op 19 september, in samenwerking met de familiegroep dementie Sint-Niklaas. Dokter Jadoul komt spreken over frontotemporale dementie.
Het SteM Zwijgershoek biedt een dementievriendelijke gidsbeurt aan onder de noemer ‘Terugblik’. Het open depot van SteM Zwijgershoek is een echte herinneringskamer met tal van objecten van uiteenlopende aard. In deze kamer gaat men samen met mensen met dementie en hun mantelzorgers verhalen vertellen, voorwerpen laten zien, voelen en ruiken. Men prikkelt al de zintuigen om warme herinneringen te doen opborrelen. Het is een fijn moment om elkaar opnieuw te vinden via het verleden.

Wat maakt het verschil nog voor personen met dementie in Sint-Niklaas? Eerst en vooral hebben mensen na een diagnose opvolging nodig en niet enkel medisch. Je krijgt zoveel informatie in één keer en mantelzorgers zien vaak het bos niet meer door de bomen. Naast goede info heb je eigenlijk nood aan een dementiecoach. Er zijn ondertussen 5 dementiecoachen sinds twee maanden actief en ze hebben al 30 mensen in begeleiding.

 Ook personen met dementie zelf nemen actie. Ze hebben een charter opgemaakt waarin ze een eigen oproep doen tot een dementievriendelijke samenleving.

We merken dit jaar enorm veel positiviteit en verbinding rond dementievriendelijkheid. Dus hang een affiche of draag de button en wees boven alles dementievriendelijk.
Samen gaan we voor een warm en dementievriendelijk Sint-Niklaas!

 

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen