Kroonmolen aan Zet

"Samenleven in deze bijzondere wijk versterken": uniek traject 'Kroonmolen aan Zet' komt op kruissnelheid

Van de Kroonmolenwijk een écht warme, sfeervolle plek maken in deze stad, waar mensen elkaar kennen en de handen in elkaar slaan om het wijkleven te verbeteren, dat is het opzet van het langdurige en intensieve wijktraject 'Kroonmolen aan Zet'. Het is in het voorjaar van start gegaan en werkt op woensdag 29 juni toe naar een eerste hoogtepunt, met een groots wijkevent op de Rollierssite. Dan stelt de stad ook de resultaten van een eerste bevraging voor en is er een expo van portretten van wijkbewoners. 'Kroonmolen aan Zet' is een uniek participatietraject dat de stad met Vlaamse steun realiseert.
Social media sharing

Waarom de Kroonmolenwijk?
De Kroonmolenwijk, met de Westerbuurt, Castrobuurt en Hazewind, is een bijzondere stadswijk. Er is veel eigenheid en karakter, maar de wijk heeft ook een hele reeks kwetsbaarheden en uitdagingen. Er is weinig groene ruimte en er zijn weinig speel- en ontmoetingsplekken. In de wijk bevinden zich nog veel oude arbeiderswoningen en huurwoningen. Er wonen ook veel mensen van een andere afkomst, met in totaal meer dan veertig etnische achtergronden. De Westerbuurt en Hazewind zijn bovendien twee extra kwetsbare buurten in deze wijk. Tegelijk is het een wijk waar heel wat leeft en beweegt, in heel uiteenlopende sectoren, zoals buurtwerk, onderwijs, gezondheidszorg en vluchtelingenwerk.

Genoeg redenen voor de stad om de komende jaren extra in te zetten op deze wijk, om het samenleven te bevorderen, om er een écht warme, sfeervolle plek in deze stad van te maken. "Een wijk waar bewoners elkaar kennen, waar men zich thuis voelt en ook gewaardeerd voelt, waar mensen de handen in elkaar slaan om het wijkleven te versterken. We willen hier iets bijzonder neerzetten", klinkt het bij schepen voor Participatie Bart De Bruyne en Seppe Van Bogaert van het stadsteam participatie.

Vernieuwend
Het traject voor de Kroonmolenwijk is heel vernieuwend, en niet alleen voor Sint-Niklaas. Het gaat als het ware om een sociaal laboratorium. "Samen met de bewoners en de partners gaan we onderzoeken en experimenteren. We investeren veel om elkaar hier écht te leren kennen. En dan kunnen we stap voor stap aan de slag, van onderuit, om na te gaan wat hier werkt. We gaan er meteen vier jaar voor, tot 2025. In die tijd willen we iets duurzaam en structureel op poten zetten in deze wijk." Het hele traject krijgt de naam 'Kroonmolen aan Zet'.

Kroonmolen aan Zet

Stappen
Begin dit jaar kregen al zo’n 1.000 bewoners een bevraging voorgeschoteld, onder de noemer 'Kroonmolen Onderzoekt', over hoe het aanvoelt om vandaag in de wijk te wonen. Diezelfde vragenlijst wordt binnen twee en vier jaar nog eens voorgelegd aan de wijkbewoners, om na te gaan of er daadwerkelijk voor hen iets is veranderd. De vragen gaan onder meer over sociale contacten, zich thuis voelen, mobiliteit, voorzieningen, buurtactiviteiten, inspraak en ruimtegebruik. De resultaten van het eerste onderzoek worden voorgesteld op 29 juni op het wijkevent.
Een tweede stap volgde vanaf mei, met 'Kroonmolen in Beeld', waarbij een fotograaf portretten maakt van de wijkbewoners aan hun voordeur. De eerste reeks foto's zijn woensdag 29 juni ook te ontdekken met een expo op de Rollierssite.
Met 'Kroonmolen Droomt' krijgen kinderen tussen 5 en 12 jaar deze zomer het woord. En nog deze zomer start 'Kroonmolen Luistert', waarbij vrijwilligers de verhalen van een hele reeks bewoners optekenen. Dat is de belangrijkste stap dit jaar. Op basis van die input zullen immers keuzes worden gemaakt, om te beslissen waarop zal worden ingezet om het samenleven in de wijk te bevorderen.
Begin 2023 komt vervolgens 'Kroonmolen Verbindt' aan bod, waarbij iedereen aan de slag gaat met mogelijke thema's en acties voor de wijk, met de verhalen en dromen uit de vorige fases als vertrekpunt.
Als laatste stap is er 'Kroonmolen Leeft', met concrete acties en initiatieven om de nieuwe toekomst in de Kroonmolenwijk in te zetten, met vereende krachten en meer verbinding tussen de bewoners.

Vlaamse steun
Het stadsbestuur ging voor de Kroonmolenwijk in op de oproep van de Vlaamse overheid rond wijkverbeteringscontracten. 'Kroonmolen aan Zet' kreeg een gunstige beoordeling en een projectsubsidie van 580.000 EUR. Met dit bedrag zal de komende vier jaar versterkt worden ingezet op de wijk, door onder meer een wijkregisseur aan te werven, een grondige wijkanalyse te doen en een wijkbudget te voorzien. In overleg met de bewoners legt de stad de bestemming en het bedrag van dat wijkbudget vast.

 Infowww.sint-niklaas.be/kroonmolenaanzet en www.kroonmolenaanzet.be / Seppe Van Bogaert, team participatie, kroonmolen@sint-niklaas.be  

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen