bord Futureproof

Is Sint-Niklaas, #Futureproof?

Is Sint-Niklaas klaar om mee te bouwen aan de ambitieuze Green Deal, de groene agenda van de Europese Unie? En wat vinden de Sint-Niklazenaren van deze plannen? Om op deze vragen een antwoord te vinden, slaan de stad en het Europees Parlement de handen in elkaar: in september en oktober organiseren ze samen verschillende activiteiten die burgers kennis laten maken met de EU én hen de kans geven om zich uit de spreken over hun Europa van de toekomst.
Social media sharing

Vanaf vrijdag 3 september loopt er een Europazoektocht doorheen de stad. Op 10 locaties en tijdens een wandeling van ruim een uur, kom je Europa tegen in het straatbeeld en ontdek je hoe Sint-Niklaas vandaag al bijdraagt aan de Europese klimaatdoelstellingen met allerhande groene projecten. Wie de bijhorende vragen beantwoordt en de code kraakt, maakt kans op één van de tien Monopolyspellen van de stad.

Daarnaast vindt er op 12 oktober een participatieavond plaats in de Foyer van de stadsschouwburg. Tijdens een interactieve brainstorm gaan burgers met beleidsmakers, experts en Europarlementsleden in gesprek en formuleren ze ideeën die zowel voor de stad als voor de EU als inspiratie kunnen dienen in het uitrollen van hun klimaatambities.

Dit project, dat nog tot het voorjaar van 2022 loopt in verschillende Vlaamse en Waalse steden, kadert in de Conferentie over de Toekomst van Europa. Het gaat om een Europees initiatief dat burgerparticipatie wil bevorderen en alle Europeanen de kans wil geven om zich uit te spreken over Europese thema’s. De input en ideeën die Sint-Niklazenaren tijdens dit project delen, worden dan ook integraal meegenomen in deze conferentie.

Praktische info:

Verloop Europatraject:

 Europazoektocht: loopt van 3 september tot 12 oktober. Deelname is gratis. Meer info vind je op www.europahuis.be/sint-niklaas

Ontdek op 10 locaties hoe je Europa tegenkomt in de stad en beantwoord de bijhorende vragen. De zoektocht begint aan het stadhuis van Sint-Niklaas, elke locatie verwijst naar de volgende. Vul de juiste antwoorden in, kraak het codewoord en win één van de tien Monopolyspellen van de stad Sint-Niklaas. Niet alle locaties gevonden? Een overzicht van de locaties vind je hier.

Download het antwoordformulier of neem er eentje mee uit een van de stadsrekken, en ga op ontdekking in de stad. Je vindt het antwoordformulier ook op de achterzijde van de stadskroniek van september.   

Dien het antwoordformulier in bij de toeristische dienst van de stad of geef het codewoord online in.

 

 Participatieavond: dinsdag 12 oktober van 19 tot 22 uur - De Foyer, Paul Snoekstraat 1, 9100 Sint-Niklaas. Deelname is gratis maar inschrijven is verplicht. Meer info vind je op www.europahuis.be/sint-niklaas

Verloop van de avond:

18.30 uur: deuren open

19.00 uur: inleiding

19.15 uur: info omtrent lokaal en Europees beleid inzake: mobiliteit, biodiversiteit en voedselstrategie.

19.45 uur: brainstorm + keuze van de drie beste ideeën

21.30 uur: plenaire afsluiting

22.00 uur: informele drink

Over de organisatoren

Voor dit traject slaan het Bureau in België van het Europees Parlement en de stad Sint-Niklaas de handen in elkaar. Europahuis Ryckevelde uit Brugge neemt de praktische uitwerking voor zijn rekening.

Verloop persconferentie:

 Welkomstwoord door Lieven Dehandschutter - burgemeester Sint-Niklaas.

 Toelichting Klimaatagenda en Europa-activiteiten in de stad door Wout De Meester- schepen voor ruimtelijke ordening, duurzaamheid en natuur.

 Toelichting breder participatietraject door Rolf Falter – Hoofd van het Bureau van het Europees Parlement in België.

 

Meer info en afbeeldingen: www.europahuis.be/sint-niklaas

Stad Sint-Niklaas:

Team internationale samenwerking

Julie Mortier 03 778 31 32

julie.mortier@sint-niklaas.be

Dienst plannen en ontwikkelen

Veerle Stuer 03 778 31 91

veerle.stuer@sint-niklaas.be

Europahuis Ryckevelde:

Hannes Brouckaert, projectverantwoordelijke Europahuis Ryckevelde

050 35 27 20

GSM: +324 84 918 409

hannes.brouckaert@europahuis.be

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen