Inspiratiefestival Open Monumentendag

Sint-Niklaas is gaststad voor Open Monumentendag 2023

Op zondag 10 september vindt de 35ste editie van Open Monumentendag plaats. Een feesteditie, onder het motto ‘Met hart en ziel’, waarbij de link gelegd wordt tussen ons onroerend en immaterieel erfgoed. Sint-Niklaas neemt de rol als gaststad op zich, en heeft met de première van ‘R de musical’ en de heropening van Huis Janssens alvast twee toppers op het programma staan.
Social media sharing

Vandaag kwamen meer dan honderd organisatoren uit heel Vlaanderen samen in het museum SteM in Sint-Niklaas. Zij kregen inspiratie aangereikt, op weg naar de Open Monumentendag van zondag 10 september. Het thema dit jaar is ‘Met hart en ziel’. De organisatoren konden in primeur het nieuwe campagnebeeld ontdekken, kregen een pak inspiratie rond dat thema en deden ideeën op tijdens excursies en workshops over onder meer publiekswerking en communicatie.

Griet Langbeen (Herita), coördinator Open Monumentendag: “De lokale organisatoren zetten zich elk jaar met hart en ziel in voor Open Monumentendag. Met dit inspiratiefestival willen we hen daarvoor extra ondersteuning en inspiratie bieden. Dat ze zo massaal aanwezig zijn, doet ons veel plezier. Ik kijk al uit naar wat ze allemaal bedenken om op 10 september iedereen weer op pad te krijgen en te verbazen op Open Monumentendag.”

Inspiratiefestival Open Monumentendag

Thema Open Monumentendag 2023
In het kader van de 20ste verjaardag van de Unesco 2003-conventie is het Europese thema van de Open Monumentendagen dit jaar ‘Immaterieel erfgoed’. In Vlaanderen bouwen we onder de noemer ‘Met hart en ziel’ dan ook een brug tussen onroerend en immaterieel erfgoed. We leggen de focus op de tradities, vakkennis en culturele praktijken die worden doorgegeven van generatie op generatie én vaak al even lang verbonden zijn met onze monumenten. Denk maar aan de fanfarecultuur die onlosmakelijk verbonden is met muziekkiosken op de pleinen, religieuze gebruiken die onlosmakelijk verbonden zijn met kerken of kapelletjes en vakmanschap zoals glaskunst en schrijnwerkerij die cruciaal zijn voor het restaureren van monumenten. Immaterieel en onroerend erfgoed zijn op zo veel manieren gelinkt: je ontdekt ze allemaal op Open Monumentendag 2023.

Matthias Diependaele, Vlaams minister Onroerend Erfgoed, opende de dag met fijn nieuws: “Dit jaar heeft Open Monumentendag met Sint-Niklaas een geweldige gaststad, die met haar rijke historiek perfect de brug kan slaan tussen onroerend en immaterieel erfgoed. Prachtig om te zien hoe ze hier vandaag samen met Herita lokale organisatoren uit heel Vlaanderen verwelkomen en samenbrengen en zo de 35ste editie op gang trekken.”

Inspiratiefestival Open Monumentendag

Sint-Niklaas gaststad Open Monumentendag
Sint-Niklaas is niet toevallig net dit jaar gaststad van Open Monumentendag. De stad heeft 2023 uitgeroepen tot het Reynaertjaar en zal het hele jaar door activiteiten organiseren gelinkt aan het verhaal van de Wase vos. Het orgelpunt wordt het openluchtspektakel ‘R de musical’, die in première gaat in het weekend van Open Monumentendag. De musical is een hedendaagse interpretatie van het oude volksverhaal, gebracht door meer dan 80 amateur-acteurs op de historische en industriële SVK-site. Een verrassende combinatie van onroerend, immaterieel en cultureel erfgoed. (www.rdemusical.be)

Daarnaast zal ook het bekende Huis Janssens na een grondige restauratie opnieuw zijn deuren openen. Deze 100-jarige historische parel werd de voorbije jaren volledig gerestaureerd, binnen én buiten. Het was het eerste museum in de stad en zal ook opnieuw als museum de deuren openen. Tenslotte worden ook de glasramen van kunstenaar-glazenier Staf Pyl in de schijnwerpers gezet op Open Monumentendag. Hij werd honderd jaar geleden in Sint-Niklaas geboren en liet op héél wat plaatsen zijn bijzondere glaskunst achter. Een expo van zijn werk loopt nog tot eind deze week in het SteM.

Filip Baeyens, schepen voor Cultuur in Sint-Niklaas: “Het tweede weekend van september wordt een knaller in Sint-Niklaas. Met de première van R De Musical en de langverwachte heropening van Huis Janssens op Open Monumentendag staan er al twee toppers op de agenda. We zijn trots dat we als gaststad kunnen tonen hoe ons historisch erfgoed ook vandaag springlevend in het hart en ziel van onze stad zit.”

Info: www.openmonumentendag.be

Inspiratiefestival Open Monumentendag
Open Monumentendag
bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen