Orange the world

Sint-Niklaas kleurt oranje in strijd tegen geweld tegen vrouwen

Tot 10 december kleuren in Sint-Niklaas opvallende locaties, kunstwerken en gebouwen oranje als sterk signaal tegen geweld tegen vrouwen. Dat is ook het geval in heel wat andere Wase gemeenten. Het stadsbestuur en de Lokale Politie Sint-Niklaas, Zonta Club Waasland en Soroptimist Land van Waas vragen hiermee aandacht voor de wereldwijde campagne Orange the World, met als doel een einde te maken aan geweld tegen vrouwen een meisjes.
Social media sharing

Orange the World wereldwijde actie tegen gendergerelateerd geweld

De internationale campagne Orange the World ging in Sint-Niklaas op donderdag 25 november van start met een flashmob op het Hendrik Heymanplein. Het standbeeld Het Woord kreeg een oranje cape. Ook de andere kunstwerken op het marktplein werden in oranje uitgedost. Met in het oog springende accenten en banners kleurt Sint-Niklaas op heel wat andere locaties tot 10 december oranje.

De Verenigde Naties riepen 25 november uit tot Internationale Dag tegen Geweld op Vrouwen en 10 december tot Internationale Dag van de Mensenrechten. Tijdens die wereldwijde zestiendaagse van Activisme tegen Gendergerelateerd Geweld voeren Soroptimist Land van Waas en Zonta Club Waasland samen met de stad en de Lokale Politie Sint-Niklaas actie om aandacht te vestigen op fysisch, mentaal en seksueel geweld tegen vrouwen.

 Geweld tegen vrouwen en meisjes is één van de meest voorkomende schendingen van mensenrechten op wereldvlak. Ook in ons land wordt grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld op vrouwen en meisjes steeds meer aangekaart, aangeklaagd en veroordeeld. Iedereen kan het slachtoffer worden van grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld binnen een partnerrelatie, op straat, in het uitgaansleven of in vrije tijdscontext. Geen enkel slachtoffer mag onder de radar blijven.

 

De Lokale Politie Sint-Niklaas plaatst deze problematiek al langer in de kijker. Er zijn intussen al 14 zedeninspecteurs opgeleid. Zij werken enerzijds nauw samen met het Zorgcentrum na Seksueel geweld in Gent, waar de slachtoffers worden opgevangen door zedeninspecteurs.

Anderzijds kunnen ook slachtoffers waarbij de feiten langere tijd geleden zijn gebeurd altijd bij de lokale politie van Sint-Niklaas terecht. Want soms duurt het een tijd voor slachtoffers die stap durven te zetten. Om deze slachtoffers zo goed mogelijk op te vangen en de opvang zo professioneel mogelijk te laten verlopen, heeft de Lokale Politie Sint-Niklaas ook intern een systeem uitgewerkt zodat iedereen die aangifte doet, wordt opgevangen door een gespecialiseerde zedeninspecteur.

EXTRA AANDACHT VOOR PREVENTIE EN JONGEREN

Dit jaar betrekken de organisatoren vooral jongeren bij de campagne en gaat extra aandacht naar preventie. Met hun actie willen de organisatoren scholen, organisaties en verenigingen aanzetten om na te denken wat ze zelf kunnen doen om belangrijke signalen over geweld op te pikken en geweld te voorkomen.

1712 PROFESSIONELE HULPLIJN

De campagne beoogt ook het telefoonnummer 1712 ruimer bekend te maken, de professionele hulplijn voor vragen over geweld, misbruik en kindermishandeling. De website www.slachtofferzorg.be biedt dan weer informatie voor alle slachtoffers of getuigen van geweld.

GESPREKSAVOND VAN ERVARING TOT HULPVERLENING

Op donderdag 9 december om 19.30 uur sluit Orange the World in Sint-Niklaas af met een gespreksavond in de trouwzaal van het Sint-Niklase stadhuis. Tijdens die avond worden verschillende aspecten van geweld belicht, van ervaringen tot hulpverlening.

Triene-mie Lecompte, auteur van het boek 'Als liefde overleven wordt' vertelt over psychisch geweld binnen een relatie. De Lokale politie van Sint-Niklaas met hoofdcommissaris-korpschef Gwen Merckx en een zedeninspecteur lichten het project van de zedeninspecteurs toe. De zedeninspecteurs zijn zoals reeds vermeld speciaal opgeleid om slachtoffers van seksueel geweld op te vangen en te begeleiden.

 

Tijdens de gespreksavond komt ook het belang van preventie aan bod. Er wordt stilgestaan bij wat scholen, organisaties, instellingen kunnen doen om grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld te voorkomen.  Deelnemen aan de gespreksavond is gratis. Vooraf moet bij voorkeur wel worden ingeschreven. Dat kan eenvoudig via e-mail naar diversiteit@sint-niklaas.be.

SAMENWERKING EN ORGANISATIES

De campagne Orange the World in Sint-Niklaas kwam er met de steun van heel wat medewerkers en organisaties waaronder Kunst in de Stad, de lokale politie en brandweer Sint-Niklaas en de sociaal-culturele organisatie Avansa.

INFO EN CAMPAGNEMATERIAAL

Martine Baetslé , Zonta Club Waasland, martinebaetsle@gmail.com

Brigitte Slegten, Soroptimist Land van Waas, brigitte-slegten@telenet.be

Joke Maes, Dienst diversiteit, samenleving en preventie, Welzijnshuis Sint-Niklaas, Abingdonstraat 99

 Tel: 03 778 37 43 - 0477 86 73 78 - Joke.maes@sint-niklaas.be

 

 

 

 

 

bestuur cultuur documenten fiets geld gezondheidszorg leren mobiliteit natuur opvang veiligheid waarschuwing werken werkenopafspraak wonen