week van de duurzame gemeente

Sint-Niklaas neemt deel aan de Week van de Duurzame Gemeente (18 tot 25 september 2018)

Op 25 september 2018 viert de hele wereld de derde verjaardag van de ondertekening van Agenda 2030 van de Verenigde Naties: een langetermijnagenda met 17 doelstellingen die van de aarde een meer duurzame plaats moeten maken tegen 2030. Deze doelstellingen worden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s) genoemd.
Social media sharing

Ruim 80 Vlaamse steden en gemeenten vieren die verjaardag een hele week lang: van 18 tot 25 september 2018 is het de Week van de Duurzame Gemeente. In Sint-Niklaas willen we in die week de SDG’s de nodige aandacht geven door ze aan de gevel van de Bib te hangen, door affiches op te hangen in de gebouwen van de stad en door de SDG-vlag aan de gevel van het stadhuis te hangen.

De gemeenteraad van Sint-Niklaas engageerde zich trouwens al op 24 november 2017 om de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te realiseren.

De Langste Veggietafel, een pleidooi voor duurzame voeding, sluit perfect aan bij de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties, namelijk doelstelling 3 'goede gezondheid en welzijn' en doelstelling 12 'verantwoorde consumptie en productie'. Tijdens de Langste Veggietafel zet de stad daarom ook de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen in de kijker. Het startschot voor de campagne van de Week van de Duurzame Gemeente wordt er gegeven en er worden groeikaarten uitgedeeld met de SDG’s erop. Deze kaartjes zijn gedrukt op groeipapier: er zijn zaadjes verwerkt in het papier. Als je ze plant, komen er verschillende weidebloemen tevoorschijn. Tijdens het persmoment komen de SDG’s verder aan bod en de SDG-vlag die gehesen wordt aan het stadhuis wordt voor het eerst getoond.

Door te kiezen voor vegetarische en lokale voeding zetten we onze schouders onder het universele duurzame verhaal. Door als stad de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen onder de aandacht te brengen, hopen we de burgers hier ook kennis mee te laten maken en samen met overheden, bedrijven, scholen en organisaties de doelstellingen tegen 2030 te behalen. De SDG’s zijn de opvolgers van de Millenniumdoelstellingen, met dit fundamentele verschil dat ze niet meer uitgaan van de klassieke Noord-Zuid indeling. De Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen gelden voor alle landen in de wereld, noord en zuid, oost en west.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen