renovatieproject

‘Sint-Niklaas renoveert’: collectief wijkrenovatietraject gaat van start

Het stadsbestuur wil de inwoners een helpende hand reiken bij het renoveren van hun woning en ze vooral stimuleren om eerder gemaakte renovatieplannen tot uitvoering te brengen. De stad lanceert hiervoor een nieuw collectief renovatieproject in de Driekoningenwijk, Watermolenwijk en Gazometerwijk. Samen renoveren we voor de toekomst.
Social media sharing

Doelstelling en periode
De doelstelling van dit project is om in het projectgebied veel mogelijk woningen betaalbaar en efficiënt te renoveren tot een gezonde, energiezuinige en duurzame woning. De stad voorziet daarbij een begeleiding van A tot Z voor een periode van twee jaar (tot en met 2021). Binnen dit project kunnen alle werken begeleid worden die te maken hebben met het verbeteren van de energie-efficiëntie (bijvoorbeeld het vervangen van dak met isolatie of vervangen van schrijnwerk) en/of de woningkwaliteit (bijvoorbeeld vervanging van CV-installatie, aanpakken van vochtproblematiek, aanpassing van elektriciteit, enzoverder). Motto van dit project is: zoveel mogelijk mensen overtuigen om nu te renoveren en dit door het aanbieden van een totaalpakket aan ontzorging met de inzet van de juiste partners en middelen.

Partners
De Provincie Oost-Vlaanderen ondersteunt dit project met kwaliteitsvol renovatieadvies-aan-huis door adviseurs van het Steunpunt Duurzaam Wonen en Bouwen als eerste stap in het renovatietraject en het ter beschikking stellen van ontwikkelde tools voor opvolging en communicatie.

RenoseeC neemt de verdere begeleiding van het renovatietraject op zich tot en met de nazorg na uitvoering van de werken. RenoseeC is een non profit organisatie met als doelstelling het verhogen van de renovatiegraad in door het uitvoeren en begeleiden van collectieve wijkrenovaties.  RenoseeC kan hierbij terugvallen op meerdere jaren ervaring in bouwtechnische renovatiebegeleiding en de ervaringen uit het eerdere collectieve wijktraject dat in Gent werd gerealiseerd (2014-2018). 

RenoseeC zal het aanspreekpunt zijn in de wijken voor zowel de inwoners die renoveren als de aannemers die werken uitvoeren. Een ontzorging dus langs beide kanten, met het unieke feit dat RenoseeC voorafgaandelijk een open oproep naar fabrikanten en bouwteams doet (aannemers en of architecten) wat een kwaliteitscontrole garandeert.  Verder heeft RenoseeC een catalogus aan bouwtechnische oplossingen uitgewerkt in samenwerking met Pixii en KU Leuven. Dit biedt alleen maar duidelijkheid en garanties zowel naar bouwheer als naar bouwteams toe. 

Stappenplan van het project
Het project gaat officieel van start  met 3 infomomenten op locatie in elk van de wijken volgende week (week 11/11-16/11) (zie hiervoor ook de projectpagina www.sint-niklaas.be/renoveert). Nadien kunnen inwoners altijd nog mee inpikken in het project wanneer zij plannen hebben om te renoveren. Stad voorziet een eerste wervingsperiode tot en met maart 2020. Binnen deze wervingsperiode is het de doelstelling om 100 renovatie adviezen te verwezenlijken (zie Stap 1). Het verslag met het renovatie advies vormt de basis en aanzet tot een begeleiding van werken door Renoseec. Het uiteindelijke doel bij de begeleiding (zie stap 2) is het realiseren van minstens 20 totaalrenovaties en 30 kleine werken (bijvoorbeeld enkel het plaatsen van dakisolatie) in de wijken. Stad en haar partners zijn ambitieus dus het mag ook altijd meer zijn.

Inwoners in de wijken die geïnteresseerd zijn in dit project en willen genieten van een begeleiding van hun renovatieplannen, kunnen gemakkelijk instappen op de volgende manier:

STAP 1 Renovatie advies aan huis
Inwoners schrijven zich in via de website van
www.bouwwijs.be/renovatieadvies, om een advies te verkrijgen over de mogelijke maatregelen die woning kunnen verbeteren naar een energiezuinige, conforme en kwalitatieve woning. Een bouwexpert levert hiervoor een verslag af waarna RenoseeC de inwoners nadien terug zal contacteren en vragen of zij hun renovatieplannen concreet tot uitvoering willen brengen en een begeleiding wensen.

STAP 2 Renovatiebegeleiding op maat
RenoseeC zal de uitvoering van de werken voor de inwoners in de wijken begeleiden. Een begeleiding die start met het opmaken van een renovatieplan, tot het opvragen van offertes en een controle van de uitgevoerde werken.

Laagdrempeligheid
Het stadsbestuur wil met dit project het renoveren voor de inwoners in de wijken laagdrempeliger maken. De uitvoering van goede renovatiewerken kost immers veel geld. Door een combinatie van het budget van stad, middelen via de burenpremie (Fluvius) en het Vlaams Klimaatfonds is het met partners gelukt om de begeleiding van werken gratis te maken. Dit voor zover de totaliteit van de kostprijs van de werken niet meer bedraagt dan 30.000,00 EUR. Voor werken met een kostprijs van meer dan 30.000 EUR zal een werkingsbijdrage van 3,5% gevraagd (enkel voor het bedrag boven de 30.000 EUR.

bestuurcultuurdocumentenfietsgeldgezondheidszorglerenmobiliteitnatuuropvangveiligheidwaarschuwingwerkenwerkenopafspraakwonen